ANNONS

– Det här är världens chans för den som är vikarier inom vårdområdet, säger Richard Berkemo, biträdande rektor Vuxenutbildningen.
Foto: Veronica Rigtorp

Vårdvikarier får chans till utbildning

BORLÄNGE. Cirka 800 vikarier finns inom sociala sektorn i Borlänge. Nu erbjuds de möjligheten att arbeta och studera samtidigt.

Vuxenutbildningen i Borlänge kommun erbjuder nu personer som är vikarier inom vård och omsorg i kommunen, landstinget eller i privatregi, möjlighet att studera samtidigt som de arbetar och därmed ta ett rejält kliv mot en tillsvidareanställning. Utbildningen vänder sig särskilt till visstidsanställda som har erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. Deltagare ska kunna varva studier 1-2 dagar i veckan med sitt vanliga arbete under den 1,5 år långa utbildningen.

Den nu upphandlade vård- och omsorgsutbildning ger kompetens att bli anställd undersköterska, men ges ingen garanti till arbete. Bristen på vårdpersonal gör dock att framtiden för de som utbildar sig ser bra ut.
– Det ser väldigt, väldigt ljus ut till och med, säger biträdande rektor Richard Berkemo på Vuxenutbildningen.

Vuxenutbildningen har beviljats 1,4 miljoner kronor i statsbidrag för utbildningen som startar den 26 mars.
Redan förra året sökte kommunen pengar för detta, men fick endast till fyra platser. Den här gången hade man bättre lycka och fick full tilldelning av allt de sökte.
35 platser erbjuds och 55 intresseanmälningar har inkommit, varav 24 från målgruppen.
Bidraget är riktat till vikarier (visstidsanställda).
– Jag hoppas fylla de här 35 platserna, säger Richard Berkemo.

Komvux kunde inte frigöra resurser med så kort framförhållning så Vuxenutbildningen har köpt in utbildningen från en annan utbildningsanordnare; Astar.
Även de som jobbar utanför den sociala sektorn i kommunens regi kan söka, så som jobbar för privata aktörer eller på Landstinget.
Under sommaren kommer studierna endast att pågå måndagar enligt önskemål från sociala sektorn.

Utbildningen bygger mycket på hemstudier och rekommendationen är att man studerar på heltid den första tiden, för att komma in i studietakten. Det går att söka studiestöd från Centrala studiestödsnämnden.
– Allt studielitteratur ingår, det har vi lagt in i budgeten, för att det inte ska bli merkostnader för den som väljer att studera, berättar Richard Berkemo.

Inom Vuxenutbildningen uppdrag ligger även vårdutbildningar, men där är uppdraget att prioritera de som står längst från arbetsmarknaden, med helt andra prioriteringar och regelverk.
– Jag tror det blir en lägre avhoppsfrekvens från den här utbildningen, det är en annan målgrupp än vi annars jobbar mot, förhoppningen är att alla ska klara sig, avslutar Richard Berkemo.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 12 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS