Så såg det ut när Lotta började skörden
Foto: Gunilla Bergstrand

Värdens nordligaste cigarrfabrik slog alla rekord

SÄTER. Söder om sjön Ljustern utanför Säter har Bergstrands i byn Rönningen skördat årets cigarrtobaksblad, de ser tillbaka på en ny rekordskörd och besöksrekord.

500 personer besökte dem på en och en halv månad sedan de öppnade gårdsbutik

Lotta Bergstrand har skördat en ny rekordskörd av tobak från sina 450 plantor.
Är det den nordligaste cigarrfabriken i världen, cigarrer förknippar man med heta länder som Kuba, Mexiko, Dominikanska Republiken?

Handrullat med tobak från Ljusterns strandsluttning

 

– Det finns en cigarrtobaksodling med handrullade cigarrer i Toronto i Kanada, det är väl ungefär samma breddgrad som här. I Sverige finns ytterligare en cigarrtillverkare på Gotland. Jag tror inte ens att Swedish Match odlat cigarrtobak i Sverige, funderar Lotta.
Gunilla Bergstrand avslöjar att det hela startade med att Lotta fick en utmaning “Lotta, det går inte att odla cigarrtobak i Säter”:

Nordligast i världen, i Byn Rönningen odlar Lotta Bergstrand tobak och rullar cigarrer. Nu är rekordskörden bärgad och torkningen och fermenteringen har startat

– Det är så man triggar igång Lotta.
Lotta började tjuvröka cigarr som 16-åring och lärde sig allt mer innan hon som 45-åring antog utmaningen köpte in tobaksfrön. Det startade som hobbyverksamhet för eget bruk 2016 och man korsade frön från USA, Kuba och Dominikanska republiken.
En lyckas korsning för plantorna måste klara frosten
2017 rullade hon 300 cigarrer och startade Bergstrand Cigars 2018.

– Jag rullar fortfarande på 2018 års årgång vi beräknar att den ger cirka 1000 cigarrer. 2019 års skörd är just avklarad den blev mycket bra. Det som är intressant är att jämföra över åren, 2017 som var en kall sommar så fick vi 22 blad per planta, 2018 som var rekordvarm gav 27 blad och i år blev det mitt emellan, berättar Lotta.
Det tar ungefär ett år att ta fram en cigarr.

Handrullar så det kan bli maximalt 1500 cigarrer per år

Mycket jobb från sex på morgonen till midnatt, 200 olika moment. Bergstrand Cigars har en butik med rökrum på gården som ligger i en nordsluttning mot sjön Ljustern.
Gunilla berättar att man har en röd jord som man skryter mycket om på Kuba, mycket stenigt. Odligsåret börjar med frösättning i februari, fyra omplanteringar sedan ska de decimeterhöga plantorna ut på friland i början av juni. Det växer först mycket sakta innan det det tar fart och då växer sig plantorna manshöga. Kaffesump, höns, regnvatten gör sitt till. Hela sommaren så ska plantornas tjuvskott dagligen plockas fram tills skörden i början av september.
Varje blad torkas två och två i ett par månaders tid innan det blir dags för industrihemligheten hur man fermenterar bladen.
– Tropikerna har jämn fuktighet men det har inte vi, så vi har utvecklat våra egna metoder.
Under torkningsprocessen så ändrar bladen färg och går från sommargröna till bruna. När processen är klar så plockar Bergstrands ner alla blad och, baserat på bladtyp, så skickas de vidare för fermentering i den lilla gårdsfabriken.
Fermentering, eller jäsning, är en process under vilken bladen fortsätter att bli rullmogna.
Den mest intensiva tiden i fabriken pågår ett par veckor in i januari. Bara Lotta rullar cigarrer, upp till tio på en dag.

 

Lotta har byggt ett rökrum åt besökarna som inte kan vänta

– Så det kan bli maximalt 1500 cigarrer per år, säger Lotta.
Gunilla berättar att man startat besöksverksamhet där man bland annat kan ta emot grupper som får rulla en förberedd cigarr och då händer något intressant:
– Det blir knäpptyst i en hel timme, det beror på att alla koncentrerar sig så hårt.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna v45

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS