ANNONS

Kaffepaus med det gamla hyttområdet i bakgrunden.
Foto: privat

Våravslutning med SPF i Stora Skedvi

STORA SKEDVI. Under våren har SPF Seniorerna Stora Skedvi under ledning av Ulf Torsell genomfört tio byvandringar som ett led i förbundets folkhälsokampanj.

Varje gång har någon med lokal kännedom ställt upp och berättat om byn och gårdarna. Som mest har 35 personer deltagit. Avslutningsvandringen genomfördes i Såghyttan runt Sågsjön, en idyllisk plats långt upp på skogen i Falu kommun.
Där låg på 1800-talet en hytta där man bland annat framställde koppar ur malm från Tomtebo och Falu gruvor. Ett beundransvärt arbete att först frakta upp malmen dit med hästforor och sedan ner därifrån som färdiga göt.

Per-Åke och Anita Roslund har tillsammans med Ulf Torsell och övriga i styrelsen svarat för de uppskattade och intressanta byvandringarna.

Platsen minner om ett industrihistoriskt kulturarv med sina slagghögar. Leif Olovsson berättade om hyttan och dess historia. I dag arrenderas Sågsjön av Vika sportfiskeförening Efter vandringen runt sjön och efterföljande kluriga tipspromenad bjöds deltagarna på räksmörgåsar och kaffe till ljudet av den brusande bäcken där liljekonvaljerna just slagit ut.
I de omgivande träden hördes lövsångarnas och flugsnapparnas sång. En försommardag i vår natur när den är som vackrast.

Insänt av
Karin Simes

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS