ANNONS

Svensken vill helst välja julklapp själv visar undersökning.
Foto: Pricerunner Sverige

Var tredje svensk väljer helst sin julklapp själv

Var tredje svensk vill själv välja klappen som ligger under granen och 34 procent önskar sig presentkort eller kontanter.

Det visar en stor undersökning som YouGov gjort på uppdrag av jämförelsetjänsten PriceRunner.
Årets julklapp, enligt Pricerunner, är en symbol för 2020 – individuell och coronasäker.
– Det här blir en jul olika alla andra vi sett i Sverige i modern tid. På ett eller annat sätt lär även julafton präglas av social distans. Det känns därför rimligt att också julklappsshoppingen förenklas och begränsas, till något som enkelt kan både beställas och skickas från datorn eller telefonen. Där passar presentkort perfekt in, säger Nicklas Storåkers, VD för PriceRunner.
38 procent av kvinnorna i undersökningen önskar sig presentkort av olika slag, eller kontanter. 27 procent av männen svarar samma sak.

Och tittar man i åldersgruppen 18-29 år så är det hela 43 procent som önskar sig presentkort eller kontanter.
– Att en av fyra svenskar önskar sig kontanter eller presentkort i julklapp speglar andan för julen 2020 väldigt väl. Det är tuffa tider ekonomiskt, så konsumtion av prylar vi egentligen inte behöver känns helt överspelat. Det passar också väl in på den ökade medvetenheten om klimatkrisen och hållbarhet som vuxit sig större under året. Låt oss endast köpa sådant vi faktiskt behöver eller verkligen vill ha och kommer använda denna jul, säger Nicklas Storåkers.
Kvinnor vill unna sig något till jul i högre utsträckning än män. 38 procent av kvinnorna i undersökningen svarar att de förtjänat sin julklapp och att de vill unna sig, samma svar ger bara 18 procent av männen.

32 procent av männen anser att julklappen kommer att öka deras livskvalitet, i synnerhet svarar män i åldrarna 50-59 år detta.
– Under 2020 har svenska folket fått kompromissa om och anpassa sig efter omständigheter som varit allt annat än roliga. Julen ska ju vara glädjens högtid men jag tycker också vi kan erkänna att julafton för många är materialistisk. Med alla uppoffringar vi gjort under året är det inte så konstigt att vi önskar oss presentkort eller pengar, så vi sedan kan unna oss själva exakt det vi faktiskt önskar oss, säger Nicklas Storåkers.

Förutom pengar och presentkort är det som kvinnor önskar sig allra mest i julklapp böcker, kläder, heminredning, parfym, smycken och hudvårdsprodukter.
Män önskar sig kläder, böcker, verktyg, datorer och spelkonsoler.
Tio procent av de svarande säger att anledningen till att köpa presentkort i julklapp är för att undvika fysiska besök i butiker under pandemin.
Pricerunner utser årets julklapp varje år sedan 2005 i en egen undersökning. Förra året blev årets julklapp en bok, om svenska folket själva fick välja.
Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Totalt genomfördes 1 009 CAWI intervjuer av svenskar i åldrarna 18+ den 7-9 oktober 2020.

Så handlar svenskar julklappar 2020 jämfört med 2019.
• 22 procent planerar att köpa mindre.
• 4 procent planerar att handla mer.
• 45 procent planerar att köpa lika mycket både från fysiska butiker och online jämfört med förra året.

Årets julklapp 2020
Angett i procent.
1. Pengar och presentkort 34.
2. Böcker 10.
3. Kläder 10.
4. Heminredningsdetaljer 7.
5. Parfym 5.
6. Bärbar dator 5.
7. Kökstillbehör 5.
8. Träningskläder och skor.
9. Mobiltelefon 5.
10. Smycken 4.
11. Hudvård 4.
12. Verktyg 4.
13. Spel- och spelkonsoler 4.
14. Sällskapsspel 3.
15. Hörlurar 3.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS