ANNONS

Kommunpolis Erik Gatu, tillsammans med näringslivschef Helena Åkerberg-Hammarström, BRÅ:s ordförande Sune Hemmingsson och folkhälsoplanerare Malin Lilja Altörn, hälsade på hos Dalform och dess vd Tony Bergh.
Foto: Mikael Eriksson

Vandringar ska ge färre inbrott

SÄTER. Säter satsar på företagssamverkan och trygghetsvandringar för att minska antalet brott. Nu ska företagen erbjudas besök av kommunpolis Erik Gatu och BRÅ.

– Vi har haft problem med ett ökat antal inbrott, säger näringslivschef Helena Åkerberg-Hammarström.
Visserligen verkar det skett ett trendbrott vid jul/nyår för under detta år så har brotten minskat med runt tio procent. Men hur det ser ut på lite längre sikt återstår att se.
Detta är bakgrunden till den satsning som Säters kommun, Lokala Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och kommunpolis Erik Gatu nu gör med att erbjuda företagen i Säter en trygghetsvandring.

– Vi vill erbjuda företagen hjälp till självhjälp, fortsätter Helena Åkerberg-Hammarström.
Trygghetsvandringar har tidigare gjorts runt om i kommunen men då har man mer kikat på villa- och bostadsområden. Men nu är det alltså möjligt för företag att få trygghetsvandringar kring sina lokaler.

I förra veckan fick butiken Mig & alice besök av Erik Gatu och representanter för BRÅ och kommunen. Denna vecka var det Dalforms tur att få ett besök.
Erik Gatu tillsammans med Dalforms vd Tony Bergh tar täten i rundvandringen.
– Där man har grannsamverkan har antalet brott minskat med runt 25 procent, säger Erik Gatu.

Tanken med grannsamverkan säger han kan lika väl överföras på företag, att de kan hjälpas åt att ha koll på varandra. Gruppen vandrar runt och tittar på lokalerna utifrån. Erik Gatu känner på dörrar och kommenterar det han ser.
– Ni har tagit ett stort steg framåt med säkerheten, säger han i berömmande ordalag med adress till Tony Bergh.

De galler som satts in i fönstren är nog för att verka avskräckande. Erik Gatu tipsar i allmänna ordalag att det är bra med utebelysning med rörelsesensorer som tänds om någon närmar sig byggnaden.
– Man ska klä på sig en tjuvs glasögon och tänka som en tjuv, säger han och tillägger att det handlar om att göra det så besvärligt som möjligt för en tjuv och att göra det så svårt som möjligt.

Erik Gatu räknar upp fem saker att tänka på:

* Ha koll på varandra, meddela andra grannföretag om ni har tomt eller stängt.
* Värdesaker som datorer och mobiler, se över hur de förvaras, att de inte är lätta att se utifrån
* Vaksamhet, få okända personer att känna sig iakttagna
* Stöldmärk så mycket som möjligt.
* Se över det mekaniska skyddet som exempelvis galler för fönster, belysning, att inte ha buskar och annat som tjuvar kan gömma sig bakom.

Publicerad i Annonsbladet vecka 9 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS