ANNONS

I Mona Lindströms ateljé finns allt som behövs till skapande och staffliet är alltid på plats.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Välmående och fritt skapande i Monas ateljé

HORNDAL När Mona Lindström drabbades av utmattningssyndrom för 20 år sedan blev konst och kreativt skapande vägen tillbaka. Under åren har hon haft många utställningar och i ateljén i Horndal erbjuder hon behandlingar, workshops och kurser.

Broderade kuddar efter mönster av Mona Lindström.
Mona Lindström skapar i många former och ofta i mustiga färger.
– Viss verksamhet har varit vilande på grund av pandemin men nu är jag igång igen och det är så roligt, säger hon.

Vi träffas i hennes ateljé som är ett helt hus med plats för både kurser och olika behandlingar. Själv bor Mona Lindström i föräldrahemmet cirka en mil från ateljén.
– Det här är sambons hus och det är jättebra att ha flera rum och kök när jag har kurser. Fram till 2012 höll jag till i Klosterskolan och efter det blev det en mindre lokal innan jag flyttade in verksamheten här, säger hon.
Mona Lindström är förskollärare i botten så pedagogiken har hon med sig i kursverksamheten. Hon är med i Svenska konstnärsförbundet och har haft flera utställningar i främst Dalarna men även i angränsande län. Hon har också gått en stressterapeututbildning liksom en kurs i Vedic art, en metod som utarbetats av den svenske konstnären Curt Källman.

– Jag har alltid tyckt att skapande är roligt och Vedic art är en väg till självkännedom och personlig utveckling. Men hade jag inte blivit utbränd hade jag nog aldrig gjort det här. Det var en tuff period men jag kom ut starkare.
Väggarna är prydda av Mona Lindströms egen konst där hon använder både färg och olika material för att skapa struktur.
– Här har jag använt en gammal gardin och papper, säger hon och visar på en målning i mustiga färger.
Tavlorna är målade i akryl, tempera och blandteknik och får struktur av pärlor, glitter eller det som finns till hands som havregryn och ris exempelvis. Skapandet är gränslöst och Mona berättar att hon aldrig vet hur resultatet ska bli utan målningen får växa fram efter hand.

Mona Lindström vill inspirera andra och hon betonar att det inte är resultatet utan processen som är det viktigaste.
– Fritt skapande är en lisa för själen och det behövs inga förkunskaper. Det ska vara roligt och kravlöst att måla och skapa.
Mona skapar även i ylle och där leker hon också med färger och komponerar fram egna mönster till kuddar, väskor och smycken. De broderade kuddarna har bland annat funnits på Erik Larsgården och Karlfeldtsgården under sommaren.
– Att brodera och skapa i ylle tog fart efter en kurs i yllebroderi på Västerberg folkhögskola.
Mona Lindström kommer också att ha en kväll med fritt broderi den 26 oktober och “det är som att måla med tyg”, som hon säger.
– Jag har haft en del kurser i broderi tidigare och när jag har dagkurser ingår sopplunch och kaffe.

Att skapande inte känner några gränser är uppenbart i Monas ateljé. Hon har ett brett register och hon erbjuder också må bra-kurser, meditation och massage bland annat indisk huvudmassage och beröringsmassage.
– Jag brinner för välmående som jag vill dela med mig av. Nu törstar många efter samvaro och beröring och det är så roligt att kunna ta emot folk igen. Jag har deltagare på en tio milsradie.
Mona Lindström är också engagerad i Avestahälsan som köper in hennes tjänster.
– Det är främst riktat mot företag och det handlar om aktivitet, kost och skapande. Det är så kul att kunna inspirera andra, säger Mona Lindström med ett leende.

Om Vedic art
I Sverige grundades Vedic art-metoden år 1988 av Curt Källman. Ordet “Vedic” kommer från det indiska sanskritordet “Veda” som betyder kunskap eller visdom. Grundsynen inom Vedic art är att vi alla har stor skaparkraft och kunskap inom oss själva från födseln. Måleriet är ett viktigt redskap för att plocka fram dessa inre resurser, så att de kan användas på ett konkret sätt i livet och konsten. Det enda sättet att få tillgång till Vedic arts kursinnehåll och de 17 principerna är att gå en kurs för en Vedic art-lärare. Metoden kräver inga förkunskaper.
Källa: vedicart.com

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS