Välkommen till Kålrotens Mekka

BJURSÅS. Kålrotsakademins ledamot Matti Leino kommer till Dössberget i Bjursås och klassar Bjursås som kålrotens Mekka i världen.

Det är Bjursås hembygdsförening som anordnar en kväll, den 16 oktober, om kålrötterna med Matti Leino och frökunniga Agneta Magnusson som har förflutet på Skansen och är ordförande i föreningen Leksands kulturväxter.
Kålrotsmötet kommer sig av att Lars-Åke Björklund, vice ordförande i Bjursås Hembygdsförening, en dag mötte vännen och faluläkaren Kjell Furugård och fick frågan vad han visste om Baggens kålrot.
– Edit Baggens kålrot hade han odlat och ville veta mer.
I våras skrev Annonsbladet Dalarna om Kålrotsakademin och dess odling och försäljning av några kulturarv, bland annat frön till Kålrotsakademins favorit nummer 1, Vintjärn.
Lars-Åke tog kontakt med akademiledamoten Matti Leino och bjöd in honom till Bjursås och han nappade direkt:
– Vi är ju kålrotens Mekka sa han.

Lars-Åke Björklund bjuder in till kålrotens mekka

Kålrotsakademien har valt kålroten som symbol eftersom den har uppstått i Sverige som en hybrid mellan kål och rova och sedan spridits vidare i världen under namn som rutabaga, swede och Swedische rübe.
Lars Åke har skaffat mer kunskap om kålrötter från Bjurs och Vintjärnsroten är en av dem, liksom Bjursåsroten, Bortas Bertil i Sörskog och Edit Baggens kålrot som härstammar från Edit Baggens som i sin tur hade fått sina frön av sin farmor Länsmans Karin Andersson och kan dateras till mellan 1857 och 1942.
– Det kanske finns fler kålrötter som härstammar från Bjursås och Dalarna, ta med fröer, rovor och ärtor till vårt möte om gråärtor och rovor om ni har några, uppmanar Lars Åke som räknar med att intresset av vårt kulturarv växer bland yngre.
– Det ligger nog i tiden bland unga att intressera sig för lokalodlat, vegansk mat. Kålrotsakademins kockar visar vägen för våra kålrötter. Målet att vi kan få igång en odlargrupp på hembygdsgården på Dössberget och föryngra oss i Bjursås Hembygdsförening. En odlargrupp skulle vi stötta till 100 procent, drömmer Lars-Åke Björklund.
Det finns en odlartradition att värna på hembygdsgården. Vid ett av husens södervägg växer ett riktigt kulturarv med ett stort antal gamla växter som lämnats av Rällsjö Brita som blev 101 år och som avled 2006.

 

FAKTA Kålroten Vintjärn korad som etta av akademin 2015 och 2016

“Vitt kött. Hård Saftig Len. Äpple, rädisa, rättika. Perfekt rå till asiatiska rätter så väl som till råkostbuffé. Ersätter Daikon. Ungarna skulle älska den som ersättning för äpple….”

 

Ett recept från akademin
Crudité på Vintjärn och nötkoladip
1 st kålrot av sorten Vintjärn
150 g dulce de leche från Anna på Ösvreta gård
75 g rostade hasselnötter
5 g havssalt
Skala kålroten och skär lagom stora bitar att äta råa. Mixa kolakrämen med de rostade hasselnötterna och saltet till en slät kräm. Servera kolakrämen som dipp till kålrotsbitarna.

Martin Berg, Restaurang Mathias Dahlgren

Publicerad i Anninsbladet Dalarna, Falun v41

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS