ANNONS

Marlene Berg Jansson och Inga Alvarsson vid 33:ans Secondhand-butik i Krylbo kan glädja sig åt att butiken får ta emot årets Vitsippspris, ett pris som delas ut av Kristdemokraterna.
Foto: Mikael Eriksson

Välgörande varor värda en blomma

KRYLBO. 33:ans Secondhand-butik blev det i år som fick ta emot Vitsippspriset. Bakom priset står Kristdemokraterna i Avesta och det har delats ut sedan 2009.

33:ans Secondhand-butik drivs av Pingstkyrkan i Avesta och har sedan starten i början av 90-talet till större delen var lokaliserad till Krylbo. Först på stationssidan för att under 2016 flytta in i Wiggmans Möblers gamla lokaler. I och med flytten så blev butiksytan 15 gånger större. Dessutom fick man tillgång till lagerlokaler, personalutrymme och tvättstuga.
– Vi trodde lokalerna skulle bli för stora och att vi skulle behöva hyra ut någon del, säger Marlene Berg Jansson när hon tillsammans med Inga Alvarsson guidar runt i butiken.
Men med facit i hand så har verksamheten svällt och lokalerna fyllts upp till sista kvadratmetern.
– I bland tänker vi att vi skulle behöva bygga ut, säger hon lite på skämt.

Affärsidéen är att sälja skänkta möbler, kläder, cyklar med mera.
– Vi har fått in allt från kanonkulor till lavemangssprutor, säger Inga.
Någon vinst plockas inte ut utan överskottet går till olika hjälpinsatser. Inga säger att 2017 kunde de skänka runt 500 000 kronor och 2018 600 000 kronor till stöd och hjälp för personer som drabbats av olika katastrofer. Dessutom så skickas kläder, möbler och husgeråd till Estland där man har ett kontaktnät som garanterar att hjälpen når fram. Och till PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete) skickas kläder. Allt arbete som görs är helt ideellt.

Hos 33:an är det inte enbart gamla möbler och kläder som får nytt liv. Butiken ger även människor en möjlighet att få ett arbete och en chans att ta sig tillbaka till arbetslivet. Det handlar om att kunna arbeta 100 procent av sin egen förmåga utan att behöva känna en press.
Marlene säger att det initialt kan handla om att lära sig att komma i tid till sitt jobb, att fungera i ett socialt liv på en arbetsplats och utifrån det växa som människa.
För närvarande är det nio personer som arbetstränar och får språkträning hos 33:an och det handlar då om allt från att ta emot och sortera de varor som kommer in till att rengöra, laga och stå i butiken. Man tar även emot personer som är på väg att slussas ut från Kriminalvården och det finns även ett samarbete med Samhall.
Butiken är öppen onsdag och lördag sammanlagt åtta timmar per vecka,

Är det något som står högt på önskelistan så är det att hitta en verksamhetsledare för 33:an
– Det har inte varit så lätt att hitta någon, konstaterar Marlene.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 12 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS