ANNONS

Systrarna Gun-Britt och Gertrud Starborg har hjälpt till på katthemmet i över tolv år. Två gånger i veckan kommer de för att städa, hjälpa till med allehanda göromål som behövs utföras, samt så klart gosa med katterna.
Foto: Veronica Rigtorp

Välgörande värme och omsorg på vägen mot ett nytt liv

SMEDJEBACKEN. På Bergslagskattens katthem i Smedjebacken bor katter i väntan på nya hem. För närvarande finns ett 35-tal katter. Här finns enfärgade, tvåfärgade, trefärgade, randiga och mönstrade. Här finns unga katter och äldre. Här finns lugna katter och aktiva katter. Katter för alla personligheter och smaker.

Här får katterna den kärlek de så väl förtjänar, bland annat av systrarna Gertrud och Gun-Britt Starborg som tidningen träffar en fredagsmorgon när de sköter om djuren på hemmet. Systrarna tillsammans med några andra pensionerade vänner hjälper till med städning, utfodring och skötsel av katterna. Och så blir det givetvis mycket umgänge med katterna, som gärna blir lite kliade eller lekta med.
Bergslagskattens katthem drivs ideellt. Katthemmets syfte är att ta hand om nödlidande, övergivna och andra katter som av någon orsak behöver omhändertas.

Det är Carina Berg som håller i det hela, hon är entusiasten som driver verksamheten. Ända sedan 2007 har de varit i nuvarande lokaler under hunddagiset.
– Vi omplacerar dessa katter till hem där de kan få den kärlek och omvårdnad som de behöver och har rätt till. Under tiden katterna väntar på ett nytt hem får de vistas på vårt katthem, säger Carina Berg.
– Förra året placerade vi 134 katter, berättar Carina Berg.
Eftersom hon hållit på så länge finns det många som vet om att hon tar emot katter, och därför är det i snitt kring 45 katter på katthemmet för det mesta.
– Just för tillfället är det bara 35 katter och fler är på väg till nya ägare under veckan. Det har varit större efterfrågan nu i och med coronan, meddelar Carina.
Alla katter är vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktade när de säljs. De vuxna är också kastrerade och id-märkta. Personliga besök ska ske innan något görs upp.

Bergslagskatten bildades 1992 av ett gäng kattintresserade tjejer i Smedjebacken och Ludvika. Det var då en Sverak-ansluten kattklubb. Inom klubben bildades en sektion för katter i nöd, och det är den som senare blev katthemmet.
Under åren som följde anordnades sju propagandautställningar och två internationella utställningar. Men klubben hade bara ett 50-tal medlemmar och arbetet blev så småningom för tungt.
Därför beslutade årsmötet i februari 2005 att klubben skulle begära utträde ur Sverak. Klubben ändrade då sin inriktning till att bara ägna sig åt katter i nöd och att bygga upp ett katthem för dessa.
Carina Berg började redan som 14-åring att ta hand om hemlösa katter som hon så småningom hittade nya hem till. De första åren pågick verksamheten i liten skala i hennes föräldrars hem.

Det första katthemmet fanns på Väderbacken där man fick disponera ett rum i stallbyggnaden.
– Vi flyttade 2005 till en lägenhet på Hovslagaregatan, eftersom det skulle komma fler hästar till stallet så alla utrymmen behövdes för hästarna.
Eftersom Bergslagskatten drivs som en ideell förening är de i behov av ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete på katthemmet. Katthemmet har ett särskilt postgirokonto som är till för att hjälpa hittekatter att få en ny start – en möjlighet att få bo på katthemmet en tid tills de får flytta till en ny familj där de blir älskade och väl omhändertagna.
Bergslagskattens katthem ligger i källarvåningen på gamla Munkbo skola, Högstensgatan 4 i Smedjebacken.
Om någon vill besöka katthemmet och hälsa på hos katterna vill katthemmet att man hör av sig för att boka ett personligt besök.

Att köpa katt
Inne eller utekatt?
Bor du inom tätbebyggt område eller nära trafikerad väg är det olämpligt att ha katten ute. Tänk även att grannar inte alltid uppskattar katter i sina rabatter och sandlådor.
Som innekatt riskerar du inte att få din katt överkörd, uppäten av rovdjur, att den följer med bilar, blir inlåst eller bortjagad av andra katter i konkurrens om revir, vilket kan leda till kostsamma bölder.
Vuxen katt heller kattunge?
Om du vill adoptera en kattunge av Bergslagskatten blir den bokningsbar först efter att den är åtta veckor. Kattungen ska minst vara tolv veckor innan den får flytta. Katthemmet adopterar inte ut kattungar som ensamkatter. Köparen behöver ha katt sedan tidigare eller adoptera två, alternativt att det finns en hundkompis.
När man tar hand om en vuxen katt så vet man vilken personlighet just den katten har. De flesta av katthemmets katter är vuxna när de säljs.
Intresserade kan inte boka en katt via internet eller telefon. Den som är intresserad av en eller flera katter får skriva en intresseanmälan på katthemmet.
Vissa katter är uppväxta eller trivs väldigt bra tillsammans och ska därför få fortsätta att bo i samma hem.
Katthemmet har inga speciella besökstider. Finns det intresse av ett besök, ring och boka tid.
Så går adoptionen till:
Vid bokning av katt skriver den nya ägaren under ett bokningsavtal. För att bokningsavtalet skall vara giltigt ska en handpenning erläggas på 500 kronor. Resterande belopp betalas vid hämtning. Betala antingen via plusgiro, alternativt kontant.
Katter är, precis som människor, individer med olika personlighet. Ibland behöver man komma tillbaka flera gånger för att hitta rätt. Ta god tid under besöket och passa på att ställa frågor till volontärerna.
Katterna kostar från 2 000 till 5 500 kronor. I priset ingår kastrering när kattungen blir könsmogen.
Katten är då avmaskad, vaccinerad och ID-märkt. Alla katter över sex månader är även kastrerade.
Om det redan finns katt i hemmet bör den vara fullvaccinerad.
Innan katten levereras till ett nytt hem ser katthemmet alltid till att den veterinärbesiktigas. Katthemmet samarbetar med veterinär Torkel Östman på AB Veterinärservice
Vid hämtning
Köpeavtal skrivs när katten hämtas. Där förbinder sig den nya ägaren till att vårda katten väl och tillgodose dess behov. Ta med en godkänd transportbur för säker transport i din bil.
I samband vid leverans av katt har den nya ägaren möjlighet att teckna en kattförsäkring.
Katter ska inte utsättas för passiv rökning. De kan precis som människor få cancer och luftvägsproblem.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS