ANNONS

Onsdag den 25 november är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Det vill Hedemora kvinnojour uppmärksamma. “Våldet drabbar kvinnor i alla åldrar och av alla samhällsklasser”, säger Marina Rappendal, vice ordförande.
Foto: Privat

“Våldet drabbar alla typer av kvinnor”

Coronarestriktionerna gör att Hedemora kvinnojour får tänka om och sprida information på nya sätt. – Vi måste synas för att få fler ska höra av sig, säger vice ordförande Marina Rappendal.

Onsdag den 25 november är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, en dag som instiftats av FN och som uppmärksammas över hela världen.
– Det är väldigt viktigt att uppmärksamma den, att visa att vi finns och att vårt arbete behövs, säger Marina Rappendal.
Hon och några av de andra 15 jourkvinnorna i Hedemora kvinnojour hade tänkt uppmärksamma dagen med att visa upp sig och informera i gallerian. Men nu – efter de skärpta coronarestriktionerna – blir det inget av med det.
– Det är synd, för lika lite som coronan verkar försvinna, så försvinner inte heller mäns våld mot kvinnor, säger Marina.

I stället söker jourkvinnorna efter andra sätt att informera, bland annat kommer de att använda sig av sociala medier.
I många år var Hedemora utan kvinnojour, men 2016 startade den på nytt som en ideell förening. Sedan dess har antalet kontakter ökat.
– Ju mer vi syns, desto fler samtal får vi, men i dag kontaktar de flesta oss också via mejl och Messenger, berättar Marina.
Efter nyår kommer jouren dessutom att öppna en egen hemsida med chattfunktion.
– Jag tror att det är ett bra sätt att nå ut till fler yngre. De vill hellre skriva eller chatta med oss i stället för att ringa.

Det finns ingen grupp av kvinnor som är överrepresenterad när det gäller att kontakta jouren.
– Nej, våld är något som drabbar kvinnor i alla åldrar och i alla samhällsklasser.
Nu hoppas Marina Rappendal också på att fler Hedemorabor vill engagera sig som jourkvinnor.
– Ja, det flesta av oss jobbar också heltid, så det kan vara svårt att hinna med. Därför vill vi gärna ha fler jourkvinnor som gör skillnad.

Fakta: Kvinnojouren
Hedemora kvinnojour har jourtelefon med nummer 072-009 95 08 och den är öppen måndag-torsdag kl. 18.00-20.00.
Man kan också mejla till hedemorakvinnojour@roks.se.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS