ANNONS

Ungdomsrådet fick nyligen ta emot diplom som visar att deras Valborgshäng är IQ-certifierat.
Foto: Rebecca Linder

Valborgshäng är nu IQ-certifierat

AVESTA. Ungdomsrådet har fått ta emot diplom för arrangemanget Valborgshäng i Avestaparken.

– Det känns fint att vi får en utmärkelse eftersom vi lägger ner så mycket jobb kring det och samtidigt så blir arrangemanget uppmärksammat, säger Rasmus Fogelberg, ordförande i Ungdomsrådet.

Fylla på Valborg var länge en trend bland ungdomar. Men nu väljer allt fler ungdomar bort alkohol. 2017 blev starten för det drogfria diskot Valborgshäng som arrangerades på initiativ och av Ungdomsrådet i Avesta. Då kom nästan 300 ungdomar och samtliga blåste grönt. I år kom det något färre men ungdomarna ger inte upp för det utan kommer att fortsätta arrangera Valborgshäng även framöver.

– Det spelar egentligen inte så stor roll hur många det kommer. Kan man få en ungdom att avstå från alkohol så är det värt att engagera sig i det här, säger Rasmus Fogelberg.
Ungdomsrådet består av 16 ungdomar och har till uppgift att vara bryggan mellan kommunstyrelser/nämnder och unga invånare i Avesta. Rådet ska ge vägledning för politiker när de fattar beslut och att komma med konkreta förbättringsförslag genom att författa medborgarförslag. Ungdomsrådet kan också anordna egna aktiviteter.

Idén till Valborgshäng kläcktes i samband med diskussioner om vilka aktiviteter som skulle anordnas i Avestaparken. Man bildade en arbetsgrupp och i februari 2017 beslutades att Ungdomsrådet skulle anordna valborgsdiskot, Valborgshäng tillsammans med BUAD.
– Valborgshäng fyller en jätteviktig funktion för att förebygga alkoholanvändande hos unga i Avesta. Att arrangemanget nu blir ett IQ-projekt är jätteroligt för alla involverade och vi hoppas att det kan inspirera andra, säger Sara Norqvist, utredare Avesta kommun.
Arbetet inför 2019 års Valborgshäng är nu igång.
– Nu försöker vi hitta på lite nytt för att kunna locka ännu fler att komma, säger Rasmus Fogelberg.
En förhoppning är att de ska kunna ta dit en artist så att det även blir ett uppträdande på scenen under kvällen utöver dans och musik.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 49 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS