ANNONS

Anna Axelsson visar upp lite av produkterna som hon skapar. Det blir mycket koppar…
Foto: Rebecca Linder

Vågar satsa på sin keramikdröm

JULARBO. Anna Axelsson tog möjligheten. Efter 15 år inom vården som undersköterska och sjuksköterska valde hon att istället satsa på keramiken.

Anna Axelsson har alltid varit kreativ och tyckt om att syssla med kreativa saker som att måla och skapa. Men när det blev dags att välja yrkesbana så valde hon vården. 15 år har det blivit som såväl undersköterska och sedan 2011 som sjuksköterska då hon blev färdigutbildad. Hon arbetade bland annat tre år med vård i livets slutskede där hon träffade många cancerpatienter.

– Det var såklart ett väldigt meningsfullt jobb och det var också då som jag bestämde mig för att man ska inte skjuta upp saker. Jag träffade många patienter som inspirerade mig till att man ska göra det som man själv vill, berättar Anna.
Samtidigt så var jobbet också väldigt tungt psykiskt. Hon beslutade sig för att säga upp sig och sökte istället ett annat jobb inom kommunen på halvtid som var mindre påfrestande. Samtidigt investerade hon i en drejskiva och började dreja helt på egen hand och utan några förkunskaper.
– Jag visste inte ens hur man gjorde en kopp, men min magkänsla sa att det här ska gå, berättar Anna.
Det här var för ungefär tre år sedan.

– Jag har svurit och läst, tittat på youtube-klipp och bara testat mig fram. Man spar ju många timmar på att gå någon utbildning men för mig fanns det inte som ett alternativ. Jag ville inte flytta iväg från min familj, säger Anna.
För ungefär ett år sedan köpte hon en ugn och hon lärde sig också hur man bränner och glaserar.

– Det kanske ser ganska lätt ut att dreja men det är svårt. Det är också ganska många moment innan man har en färdig produkt som man kan använda, säger Anna.
Antalet koppar och bruksföremål som Anna skapade växte hemma i skåpen och till slut så var det fullt och hon insåg att hon måste börja sälja sina produkter. Speciellt eftersom hon vill kunna ha keramiken som sitt levebröd.

– Det kändes lite jobbigt att försöka sälja i början. Att någon skulle vilja lägga pengar på något som jag skapat. Det blir ju heller inte så billigt för det är ju ett hantverk, säger Anna.
Sedan i maj har hon satsat helt på keramiken under namnet Jularbo keramik. Hon har butiken hemma på gården öppen två dagar i veckan än så länge och hon har medverkat på en del marknader.

– Det har ändå gått över förväntan och jag har fått en hel del uppskattning. Jag har mest sålt bruksföremål som koppar och ljusstakar. De går ju också att göra väldigt personliga med någon inskription eller ett målat motiv, säger Anna som har mycket idéer i huvudet hela tiden.
– Leran är så rolig för det går verkligen att göra det mesta, säger Anna, tar fram en lerklump, knådar den lite lätt innan det är dags för drejskivan…

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 14 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS