ANNONS

Landshövding Minoo Akhtarzand och ordförande för Miljö- och klimatrådet tillsammans med VafabMiljös förbundsdirektör Carina Färm som tog emot priset tillsammans med Olga Korneevets, processingenjör.
Foto: Länsstyrelsen

VafabMiljö har tilldelats miljö- och klimatpriset

VÄSTMANLAND VafabMiljö har tilldelats Västmanlands miljö-och klimatpris för sin biogasanläggning. Priset delades ut av landshövding Minoo Akhtarzand, tillika ordförande för Miljö- och klimatrådet vid en ceremoni på slottet i Västerås.

– Vi är jätteglada över priset. Biogasen spelar en mycket stor roll i omställningen mot ett fossilfritt Sverige och vi delar det här priset med alla som bor i vår region. Matavfallet blir inte bara biogas utan också biogödsel, det blir dubbelt bra, säger Carina Färm, VafabMiljös förbundsdirektör i ett pressmeddelande.
Biogasanläggningen byggdes 2005 och den 1 september i år invigdes om- och tillbyggnaden av anläggningen på Gryta i Västerås. Anläggningen är nu toppmodern och kan ta emot ännu mer matavfall för att producera biogas och biogödsel, för en hållbar framtid.

Miljö- och klimatrådets motivering av vinnaren lyder bland annat:
“VafabMiljö har under lång tid producerat biogas från rent matavfall till miljöfordon i Västmanland och biogödsel till lantbrukare. Med den nya effektivare anläggningen kan nu även förpackat livsmedel från butiker omhändertas. Teknik för att producera flytande biogas till industri och tunga fordon har tagits fram. Transportindustrin står för nära en tredjedel av de fossila utsläppen i Sverige och den nya toppmoderna biogasanläggningen kommer att bidra till en minskad klimat-påverkan. VafabMiljö bidrar genom denna anläggning till att göra Västmanland till en miljö- och klimatförebild.”

Priset som delas ut för fjärde gången, instiftades för att uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete.
Landshövding Minoo Akhtarzand säger i pressmeddelandet att det är glädjande att de även i år fått många värdiga kandidater nominerade.
– Att ha fokus på miljö- och klimatfrågor är avgörande för att vi ska lyckas få ett hållbart samhälle för alla som lever idag, men också för våra barn och barnbarn. Med priset vill vi lyfta fram, skapa uppmärksamhet kring och hedra alla de som arbetar med miljö- och klimatfrågor och samtidigt få fram förebilder för att inspirera flera att engagera sig ännu mer, säger Minoo Akhtarzand.
Rådsmötet och prisutdelningen var den sista för ordförande Minoo Akhtarzand vars förordnande som landshövding går ut den sista november. Under ceremonin framförde ledamöterna sitt tack för hennes arbete och hon mottog Miljö- och klimatrådets hedersomnämnande.

Biogasanläggning
På biogasanläggningen tar man emot matavfall från Enköping och Heby samt kommunerna i Västmanland. Det gör VafabMiljö till en betydelsefull producent av biogas för fordonsdrift och högkvalitativ biogödsel till lantbrukarna i regionen. Efter mer än 15 framgångsrika år har nu biogasanläggningen kompletterats och moderniserats. Nu kan man ta emot förpackat livsmedel från butiker och snart kommer anläggningen att producera flytande biogas till lastbilar och andra tunga fordon.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS