ANNONS

Marcus Sandström berättar om eventet “Vad frågar Borlänge Gud?” som kommer att äga rum på Maximteatern vid tre tillfällen i november.
Foto: Veronica Rigtorp

Vad skulle du fråga Gud?

BORLÄNGE. Om Gud finns, vad skulle du fråga? Ja, den frågan har flera av kommunens kyrkor frågat medborgarna i Borlänge. Det hela utmynnar i ett event på Maximteatern med föreläsningar och panelsamtal kring frågorna som Borlängeborna själva ställt.

Marcus Sandström tillhör Korskyrkan och jobbar till vardags som läkare i Falun på anestesi, IVA och operation. Sedan två och ett halvt år bor han och familjen i Borlänge. Han svarar på varför de sex olika trossamfunden gör detta:
– Vi tror det behövs någonstans för folk att diskutera större frågor om livet. Och det här kan vi göra för att få i gång samtal om existentiella frågor. Förhoppningen är att det ska bli samtal, snarare än att vi berättar vad vi tror på, förklarar Marcus Sandström.
Än så länge håller de på att samla in frågor från så många Borlängebor som möjligt.
Frågorna till eventet ”Vad frågar Borlänge Gud?” har samlats in på flera olika sätt, bland annat via Facebook, hemsida, mobiltelefon och fysiska möten i kommunen.

Många frågor handlar om varför det händer så mycket ont i världeni både smått och stort. “Att lyfta den frågan ihop blir intressant, för det är en svår fråga”, upplyser Marcus Sandström.

Hur har gensvaret varit?
– Jag är nog förvånad över att så stor andel är intresserade. Överraskad att vi fått så många frågor.
– Det känns som det varit en bra tid nu efter pandemin, då mångas vardag gungat till lite. Vi är inte vana att det kan hända saker som vi inte kan påverka.
Han ser kopplingen till jobbet, där han säger att många inte är vana vid det som de nu ställts inför under pandemin.
Frågor som meningen med livet, om det finns någon gud och vad som händer när man dör, kommer upp till ytan.
– Om folk börjar prata med varandra om vad som spelar roll i livet skulle vi nå vårt mål med projektet.
Hur många som kommer till de tre träffarna på Maximteatern den 20, 23 och 25 november är inte det viktigast, menar Marcus, utan att folk börjar prata, genom att anamma budskapet och sprida det.

Många frågor handlar om varför det händer så mycket ont i världen i både smått och stort.
– Att lyfta den frågan ihop blir intressant, för det är en svår fråga, upplyser Marcus Sandström.
Vid de tre tillfällena kommer en moderator och tre personer med olika bakgrund och olika perspektiv att medverka i en panel.
De tre kvällarna kommer också att ha olika tema.
Medverkande kyrkor i samarbete med Studieförbundet Bilda, är Korskyrkan, Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan, Kvarnforskyrkan, Församlingen Immanuel samt Unga med uppgift.

Marcus Sandström sätter upp affischen om eventet Vad frågar Borlänge Gud, som kommer att hållas på Maximteatern.
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS