ANNONS

En månadslång utställning signerad konstfotografen Helene Schmitz har inletts. De kontrastrika, uttrycksfulla verken visas i det generösa sken som präglar stämningsladdade konsthallen Meken. Här ses kulturassistenten Daniel Bogsveen lägga sista handen vid de praktiska förberedelserna inför utställningen.
Foto: Sonny Jonasson

Vackra fotografier av hemska händelser

Sommarens utställning på konsthallen Meken är över. Nu tar utställningen med 2019 års Ahlbäckpristagare Helene Schmitz vid.

I dessa tider är det många konsthallar och museer som har färre besökare än någonsin. Trots att landsbygden tycks bevisa motsatsen ser det annorlunda ut även på Smedjebackens konsthall Meken.
Meken rapporterar stolt att de haft fler besökare, under utspridd tid, denna period än någonsin under tidigare år. Vilket upplevs motiverande för att fortsätta kulturarbetet och erbjuda nya utställningar, föreläsningar, aktiviteter och workshops, betonar Meken på sin hemsida.>

2019 års Ahlbäckpristagare, fotografen Helene Schmitz, utställning innehåller två bildserier som Helene jobbat med under 2014, “The forest” och “The bedrock”. Båda del av Schmitz tidigare projekt “Thinking like a mountain”.
Helenes fotografi beskrivs bottna i en vilja att utforska människans komplicerade relation till naturen, tid och förgänglighet.
I “The Forest” ingår en serie fotografier tagna efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014, då oersättliga naturvärden brann upp, människor och djur evakuerades och nära 14 000 hektar skog förstördes.

Miljön i konsthallen i kombination med Helenes verk tillskrivs starka känslor och förmåga att tillsammans med tankarna bakom utställningen inspirera till nya reflektioner och perspektiv på människans förhållande till naturen och på naturresursutvinning.
Bilderna i utställningen är fotograferade i brandområdet i Västmanland, produktionsskogar i Älvdalen i Dalarna och Aitikgruvan i Gällivare.
Utställningen pågår mellan 10 oktober och 9 november.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS