ANNONS

Foto: Veronica Rigtorp

Vaccinationsarbetet fortsätter – dos tre ges till de som är i störst behov

DALARNA. I nuläget är det endast personer som är 65 år och äldre som kan boka tid för en tredje dos vaccin mot covid-19. – Viktigt att vi följer prioriteringsordningen och vaccinerar de med störst behov först, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Region Dalarnas arbete med att vaccinera invånarna mot covid-19 fortsätter i snabb takt och intresset för att vaccinera sig är stort. Just nu pågår vaccination med påfyllnadsdos, en så kallad tredje dos, av alla från 65 år och uppåt, samtidigt som vi fortsätter verka för att säkerställa att ovaccinerade från 12 får skydd genom att få två doser.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla som är 18 år och äldre ska få en tredje dos vaccin mot covid-19 och framhäver i samband med detta vikten av att prioritera de i högre ålder samt personer med nedsatt immunförsvar.
– Två doser ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom. Skyddseffekten avtar dock med tiden, speciellt hos riskgrupper. Det är därmed avgörande att invånarna får en påfyllnadsdos för att garantera en hög vaccinationstäckning i länet, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Riktlinjer
I nuläget arbetar Region Dalarna utifrån följande riktlinjer:
­Personer som är under 65 år (födda 1957 och senare) kan i nuläget inte boka tid för dos tre.
Personer 12-64 år kan boka tid för dos 1 och 2
Personer på särskilt boende (SÄBO), den som har hemtjänst eller hemsjukvård, samt personer 80 år eller äldre, blir kallade till vaccination med tredje dos.
Personer i åldersgruppen 65–79 kan boka tid för dos tre här Vaccination mot covid-19 – 1177 Vårdguiden
Personer med mycket nedsatt immunförsvar kommer få ett meddelande när de kan boka tid för vaccination med dos 3.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS