Museiintendent Kenneth Linder och curator Charlotte Wells diskuterar årets utställning som hade vernissage 15 maj.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Utställning knyter konstnärer bakåt i tiden

AVESTA Avesta Art genomförs i år för tjugonde gången i Verket – Avesta gamla järnbrukshytta. I veckan presenterade museiintendent Kenneth Linder och curator Charlotte Wells utställningen som utgår från prefixet re- i betydelse åter, tillbaka eller regarding. – Vi har kvar Aquanauts och Folkhemmets design även i år och bygger utifrån det och knyter ihop med övriga utställningar, säger Kenneth Linder.

Tomas Colbengtson gestaltar samiskt liv utifrån den egna sydsamiska erfarenheten.
Mårten Medbo undersöker keramikens uttrycksformer och alla verk är drejade.
Den industrihistoriska miljön har varit plats för Avesta Art sedan 1990-talet. Arrangör är Avesta kommun och viktiga samarbetspartners är region Dalarna och Kulturrådet.
– Vi är alltid nyfikna på vad ni hittat på och Avesta Art är ett flaggskepp för oss i kommunen, säger Avestas kommunalråd Lars Isaksson, (S), som närvarade tillsammans med Mikael Westberg, ordförande i bildningsstyrelsen.
Kenneth Linder berättar att de fick god respons förra året men att de miste 8000-9000 besökare på grund av pandemin.
– I år planerar vi att släppa in 40 personer varje timme och då ska vi klara gränsen för de regler som gäller, säger Kenneth Linder.
Charlotte Wells berättar kort om de medverkande konstnärerna innan en rundvandring kantad av upplevelser tar vid.
– Det är fantastiska konstnärer som på olika sätt gör tillbakablickar i sitt konstnärskap. I utställningen finns allt från film och foto till målningar och installationer, säger Charlotte Wells.
Aquanauts beskriver en fängslande och ödesdiger expedition till Siljansringen och visas i Martinhallen som är Verkets största sal. Benrester, fossilerade fynd, dagböcker, fotografier och 120 år gamla doftspår visar de första kapitlen i berättelsen om Homo Aquatis. Våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia.
Folkhemmets design är den andra utställningen från förra året och där besökaren får ta del av ett svenskt kulturarv. Det handlar om bruksföremål i rostfritt stål, aluminium och plåt. Nytt för i år är även olika plastföremål som blir en färgstark kontrast till övriga bruksföremål.
En av konstnärerna är Mårten Medbo som har gjort en djupdykning i sitt eget konstnärskap och undersöker keramikens uttrycksformer. Stengodset har många former och att allt är drejat är svårt att förstå.
Pia Ingelse har gjort en djupdykning i konsthistorien där hon skapat dialogbilder utifrån verk av Vuillard, Munch och Dardel.
Tomas Colbengtson undersöker i sitt konstnärskap frågor som rör samiskt liv utifrån den egna sydsamiska erfarenheten och dess förutsättningar i historien och idag, samt rättighetsfrågor för urfolk.
Anna Lidbergs verk berör underliggande oro för katastrofer och sådant som ligger utanför den egna kontrollen, samtidigt finns en stämning av något stillsamt vackert och ödesmättat. I utställningen visar hon en installation med ljud, ljus, video och objekt.
Elisabet Moritz gör konst av sitt uppriktiga sökande av och möte med sin tyska familjehistoria. Hon arbetar i olika tekniker och ofta med teckningar och kol. I Avesta Arts utställning är det istället lager på lager av fritt hängande fotografier från familjealbumen där hon skurit fram mönster med skalpell. De stora bilderna är sirliga och studerar man dem närmare dyker avslöjande detaljer upp.
En konstnär med rötterna i Dalarna är Björn Levin som var född i Falun 1937 och bodde sina sista år i kyrkbyn i Folkärna. Han avled 2009 och har tillägnats ett eget rum i Moderna museet i Stockholm och i Avesta Art. I centrum i galleriet står vagnen ”Full fart framåt”, ett verk från 1988 och utställningen ”C – Kampen om verkligheten” i Stockholms kulturhus.
Under lördagen, 15 maj, var det vernissage för Avesta Arts utställning som visas till och med 12 september. Utställningen kommer att visas i enlighet med då gällande restriktioner.

Välbevarade järnbruksmiljöer
Konstutställningen Avesta Art med samtidskonst i Gamla Järnbrukshyttan i Avesta introducerades 1995. Avestas hyttanläggning från 1870-talet är en av Europas bäst bevarade järnbruksmiljöer från den storskaliga industrialiseringens första epok. Miljöns mäktiga industriarv med vackra slaggstensväggar och stora ugnar är intressant både som industrihistoriskt kulturarv och som konsthall, där varje konstnär ställs inför utmaningen att skapa samspel med industriarvets egna starka uttryck i material och monumental arkitektur.

I Verket visas även permanenta verk samt ett inlevelsemuseum om Verkets historia. En omfattande pedagogisk verksamhet med kreativt lärande kring historia, konst och naturvetenskap/teknik pågår året runt. Hela den industrihistoriska miljön, med sju olika nivåer, är tillgängliga och anpassade till behoven hos människor som lever med funktionshinder.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS