ANNONS

Lions lucia 2019. Från vänster Emilia Cady (utbytesstudent från USA), Vilja Carlsson, Ellen Lundgren,Julia Nyblom och Moa Tägtström. fattas på bilden: Ida-Louise Modin och Emmy Flink.
Foto: Thomaz Andersson

Uppskattat luciatåg redo att tuffa iväg

LUDVIKA. Ludvikas eget luciatåg bjuder bygden på stämningsfulla luciasånger i juletid.

Det är Lions Ludvika som anordnar den mycket uppskattade och årligt återkommande luciatåget. Janne Norrgo från Lions är en av dem som följer med tåget på besöken runt om i kommunen. Ofta med en våt handduk i handen, för eventuella händelser, som de levande ljusen kan ställa till med.
Årets lucia tas fram genom lottning, som brukligt sedan en tid. Det gamla systemet med röstning, var förlegat och lottningen ger alla i tåget chansen att bära ljuskronan.
Tjejerna i årets tåg har träffats flera gånger i veckan under november och december månad, för att öva in klassiska luciasånger, men även en och annan mer ovanlig luciasång. Till sin hjälp har de haft Amanda Kharchi.
Under två år arrangerade Lion Ludvika inget luciatåg, då intresset att anmäla sig till aktiviteten var för lågt. Förra året höll traditionen också på att råka ut för samma öde igen. Men när Amanda Kharchi fick hör detta tog hon själv initiativet att dra ihop ett gäng tjejer till ett tåg, men hjälp av Lions.
Amanda har själv varit tärna 2010, och upplevde att det var en så fin upplevelse, som hon nu genom sitt arbete sett till att fler får uppleva, från både in- och utsidan.
Luciatåget besöker så många som uppåt ett 30-tal platser från fredagen den 13 december till söndagen 15 december, med kröning den 12 december i Ludvika Ulrika kyrka.
Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt är namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet.
Helgonet Lucia föddes cirka 283 i Syrakusa, Sicilien och ska ha dött år 304 i Syrakusa. Hon var jungfru och sedermera martyr och helgon. Hon vördas inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan, med festdag den 13 december.
Den unga kristna jungfrun Lucia led troligen martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse, står att läsa på Wikipedia.Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade.
Här kommer Lions engagemang för lucia in i bilden, då Lions är mest kända för att bekämpa blindhet.

Fakta:
Lions Clubs International är världens största serviceorganisation, med 1,35 miljoner medlemmar i mer än 45 000 klubbar runtom i världen.
Det är män och kvinnor i mer än 206 länder och geografiska områden.
Lions grundades år 1917, och är mest kända för att bekämpa blindhet – det är en del av Lions historia och även deras arbete i dag. Lions gör även frivilliginsatser för många andra typer av hjälpprojekt, till exempel miljöprojekt, mat till hemlösa samt hjälp till äldre och handikappade.
Lions stödjer ungdom, genom lokala projekt ges stöd till lokala barn och skolor genom stipendier, rekreation och mentorskap. Sedan 1968 har (LCIF) delat ut mer än USD 700 miljoner i anslag som stöd till Lions humanitära projekt runtom i världen. Tillsammans hjälper Lions stiftelse och Lions samhällen efter naturkatastrofer genom att tillgodose omedelbara behov såsom mat, vatten, kläder och mediciner, samt hjälpa till med långsiktigt återuppbygnadsarbete.
Källa: 101gd.lions.se

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken v50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS