ANNONS

Upphandlingsskandalen har JO-anmälts

NORBERG. Christer Filipsson, från Demokraterna i Norberg har JO-anmält upphandlingsskandalen på socialen till Justitieombudsmannen, JO.

Anmälan omfattar både Norbergs kommuns kommunledningskontor och socialförvaltning.
“Jag är ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunstyrelsens sociala utskott sedan valet 2018. Under perioden har vi uppdagat att socialförvaltningen, utan att följa reglerna i LOU (Lag om offentlig upphandling) köpt vårdtjänster för uppskattningsvis 100 miljoner under perioden 2016-2019. Vad som är lika allvarligt är att kommunen försummat att registrera alla handlingar i samband med dessa inköp,” skriver anmälaren som också anför att kommunen haft stora svårigheter att lämna ut allmänna handlingar .
“Frågan är lyft i kommunstyrelsen och i utskottet men ingen verkar förstå allvaret med att man inte registrerar handlingar eller så är det så att man saknar kompetens i frågan. Det kan inte vara så att tjänstepersoner godtyckligt registrerar de handlingar som är lämpligt. Samma problem har uppdagats inom kommunens ledningskontor, skriver Filipsson bland annat och avslutar JO-anmälan med:
“Det är allvarligt eftersom det också pågått systematiskt under flera år. Att handlingar inte registreras är allvarligt. Kommunchefen har inget svar på varför det inte skett. Verkar heller inte finns någon politisk styrning för att förändra detta”.
Brotten mot LOU är anmälda till konkurrensverket av kommunchefen.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v45

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS