ANNONS

Vernissage för unikt dokumentärfoto- och demokratiprojektet Filterfritt. Föreningen Borlänge Fotofestival:s representanter, yrkesfotograf Henrik Hansson och förenings ordförande Lena Lagestam i samtal med Maserskolans bildlärare Elin Mathisson, (i mitten).
Foto: Veronica Rigtorp

Unika bilder på fotoutställning

BORLÄNGW. 120 elever och 120 bilder, bildar utställningen FilterFritt, som hade vernissage i Lindex gamla lokaler i centrala Borlänge på första advent.

Föreningen Borlänge Bildfestival:s stora och omfattande dokumentärfoto- och demokratiprojekt i samarbete med Maserskolan avslutades med vernissage i Lindex gamla lokaler i Borlänge centrum den första advent.
Syftet med projekt har varit att lyfta fram frågor om demokrati och skapa en möjlighet att påverka sin samtid och sitt samhälle. Föreningen ville helt enkelt skapa en möjlighet att göra sin röst hörd, genom bilder och samtidigt skapa ett nutidsdokument, en ögonblicksbild av Borlänge hösten 2019.

Projektet Filterfritt, dokumentärbilder tagna av 120 elever på Maserskolan hade vernissage på första advent. De översta bilderna är tagna av Joulia,Mira och Casper. De nedre bildern är tagna av Omar och Luna.

 

– Jag är imponerad över de bilder som eleverna tagit. Flera av dem håller mycket bra kvalitet. Alla elever har gjort ett bra jobb och lagt ner seriöst
arbete på att ta fram en bild som beskriver vardagen som ung i Borlänge idag, säger yrkesfotograf Henrik Hansson, från föreningen Borlänge bildfestival.
120 elever har skapat utställningen med sin bild av vardagen. Varje elev har valt ut sin bästa bild, en del har fått hjälp med bildvalet av bildlärare Elin Mathisson. De 120 bilderna har sedan bildat utställningen Filterfritt.
Projektet har varit en del av bildlektionerna på skolan och alla bilder är tagna med mobiltelefonkameror, helt utan filter eller manipulation av bilderna.
– Eleverna har varit nyfikna och en del lite spända. Utmaningen för dom har varit att bilderna skulle vara dokumentära, inte vara selfies, att helt enkelt fånga vardagen. Normalt tar de bilder när något speciellt händer, förklarar Elin Mathisson.
Utställningen visas fram till och med 27 december i ”Lindexlokalen” i Borlänge centrum i samarbete med Diös, Vi Förenade och Tunabyggen.
Därefter flyttas utställningen till biblioteket den 11 januari, där den visas till och med den 5:e februari och ingå i demokratisamtal.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS