ANNONS

Klimatneutral asfalt läggs.
Foto: David Wallman, Smedjebackens kommun

Unik miljöasfalt banar väg för framtiden

På väg 620 mellan Björsjö och Ludvika lägger Skanska på uppdrag av Trafikverket världens första klimatneutrala asfaltsbeläggning.

Efter många års testande har Skanskas experter lyckats få fram en asfaltstyp som binder in det biogena kolet och på så vis är klimatneutral.
Asfalten tillverkas i anläggning i Borlänge och är framtagen i samarbete med en underleverantör i Söderhamn. Arbetet med att lägga asfalten pågår för fullt längs väg 620 utanför Björsjö.
– Det är troligen den första klimatneutrala asfaltmassan i världen. Att vi får lägga den på denna natursköna plats i en region som är i framkant vad gäller miljöarbetet, det känns fantastiskt, säger Kenneth Olsson asfaltspecialist på Skanska och för den nya lösningen.

Det nya asfaltstypen, MJOG 16 V6000, kan till stor del återanvändas när det i framtiden är dags att asfaltera om.
Förra veckan visades lösningen upp för Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson, och för vice kommunalråd i Smedjebackens kommun Ingemar Hellström.
Den senare var imponerad över arbetet;
– Smedjebackens kommun firar 30 år som certifierad Ekokommun och vi jobbar ständigt med att klimatanpassa våra verksamheter. Att Trafikverket gör den här satsningen i vår kommun passar utmärkt in i vårt arbete och vi är jätteglada för det här,säger Ingemar Hellström.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS