ANNONS

Smålänningen Torbjörn Svensson har lockat varit i sportbranschen i hela sitt liv, men aldrig jobbat i ett så gammalt hus som tröskladan i Solvarbo. “Det är viktigt att det gamla syns”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Unik lada lockar långväga kunder

Solvarbo. En mycket speciell miljö, unikt sortiment och gammaldags service lockar kunder att åka många mil för att handla sportutrustning. – Sporten för mig är att göra alla kunder nöjda, säger Torbjörn Svensson som driver Sportladan i Solvarbo.

På en av timmerstockarna står det 1741, men exakt ålder på tröskladan som sportbutiken huserar i är svårt att avgöra. Hela Erik Pers-gården har dock anor från 1600-talet.
– Det är den största gården i byn och var med bland de hus som flyttades upp när Solvarbo låg vid älven, berättar Torbjörn Svensson.
Han är själv smålänning från början men bodde i Norge innan han 2013 bestämde sig för att flytta till Solvarbo. Den gamla charmiga men förfallna gården, en dotter i Stockholm och närheten till natur och skidåkning är några av förklaringarna till varför han hamnade där.
– Sedan är det roligt att bo på ett helt nytt ställe.

Torbjörn har varit i sportbranschen i hela sitt liv och sålt kläder, skor och utrustning både som grossist och i butik.
Han har också ett sommarställe i Loftahammar i Västerviks kommun där han testade att hyra ut kajaker och ha en säsongsöppen sportoutlet. Det gick så bra att han ville prova att testa samma koncept i Solvarbo – även om det inte var planen när han flyttade dit.
– Nej, jag tänkte ta någon anställning här.
Men efter två års arbete med tröskladan slog Sportladan i Solvarbo upp de nyrustade portarna för första gången.
– Då hade jag sågat av taket, rätat upp ladan och lagt på två timmervarv. Jag vill göra mycket jobb själv och har tvingats lära mig det, men jag har också haft hjälp från lokala hantverkare, berättar han.

Torbjörn har butiken öppen på helgerna från september till midsommar. Vardagarna har gått åt till restaurering av resten av gården och somrarna till Loftahammar. Mycket jobb har det blivit.
– 14 timmar om dagen orkar jag.
Men det har gått bra och kunderna kan utan problem åka tio mil för att köpa ett par friluftsbyxor eller träningsskor.
– Många ser det som en helgutflykt; de gillar miljön här och att jag inte har några massupplagor. Annars är allt så kedjestyrt. Jag har också många hundägare som kunder.

Torbjörn vill gärna ha tid att prata med kunderna och som han säger ge en “gammaldags” service.
– Man vill ju att de ska hitta något när de åkt så långt.
Hur har det varit under coronapandemin?
– Mestadels positivt. Det gick ner lite under november-december när det var så varmt, men annars har det gått väldigt bra. Folk vill inte vara i köpcentrum nu och jag har dessutom haft försäljning i tält ute på gården, så de känner sig säkra här.
Hur trivs du i Solvarbo?
– Bra. Jag känner mig välkommen. Många är tacksamma för att jag tar hand om gården så att den ser fin och städad ut.
Blir du kvar här?
– Ja, det tror jag.

Fakta/Torbjörn Svensson
Ålder: 63 år.
Bor: I Solvarbo.
Familj: Dotter, svärson och tre barnbarn i Stockholm.
Yrke: Säljare.
Intressen: Byggnadsvård och att vara ute och träna sådant som skidåkning, löpning och paddling.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS