Ungdomsmottagning direkt i mobilen

Nu finns nya appen "Ung i Dalarna", som ska förenkla ungas kontakt med Ungdomsmottagningen. "Unga i dag är uppkopplade och digitala. Det ska vara enkelt att söka hjälp vid lättare psykiska och fysiska besvär", säger Anna Knuts, projektledare för e-hälsa vid Ungdomsmottagningar Dalarna.
Foto:
DALARNA Unga mellan 13-24 år kan nu kontakta Ungdomsmottagningen Dalarna direkt via videosamtal i smartphone eller surfplatta.

– Unga i dag är uppkopplade och digitala. Det ska vara enkelt att söka hjälp vid lättare psykiska och fysiska besvär, säger Anna Knuts, projektledare för e-hälsa vid Ungdomsmottagningar Dalarna.

Appen heter ”Ung i Dalarna” och är ett komplement till de vanliga mottagningarna. Vid behov kan man hänvisas till en fysisk mottagning eller vårdcentral för undersökning eller provtagning. I övrigt erbjuds samma hjälp online som vid ett vanligt besök.
– Man kan få hjälp och stöd med frågor om kroppen, psykisk hälsa, sex, alkohol, spelberoende, preventivmedel, relationer och annat. Eller bara få prata med en vuxen, utvecklar Knuts i en kommuniké från Region Dalarna.

Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, lyfter också hon de positiva egenskaperna hos appen.
– Vården blir mer nära och tillgänglig när den finns i mobilen och det tror jag att många unga upplever som positivt, säger hon.
Appen laddas hem via App Store eller Google Play.
Videosamtalet är krypterat, personalen har tystnadsplikt och det hela är kostnadsfritt.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Efter 160 timmars arbete var konstnären Benny Halldin klar med sina graffitimålningar vid tunneln intill järnvägsstationen i Hedemora. Ett uppdrag han fått för att platsen ska bli tryggare.
Det kommer åter att spelas herrfotboll på Vasaliden i Hedemora. Hedemora FC heter klubben och de ska spela i södra sjuan. – Det viktigaste i år är att ha kul, säger Daniel Larsson.
Det har varit minst sagt en speciell säsong för de lokala klubbarna. Men nu ska äntligen serierna komma i gång och för Avesta AIK:s damer är det seriepremiär på söndag borta mot Lysviks IF.