Ungdomar sommarjobbade med kultur

Ghada Mahamed slutade nionde klass i början av sommaren och var en av de åtta ungdomarna som deltog i kultursommarjobbet. En del av utställningen var att göra en affisch med citat som handlade om tid.
Foto: Pär Sönnert
SÄTER Åtta ungdomar har kultursommarjobbat med konst, vilket mynnade ut i en utställning i Kulturhörnan på Säters bibliotek. – Jag har lärt mig mycket, säger Ghada Mahamed, en av deltagarna.

Redan i fjol erbjöd Säters kommun kultursommarjobb till ungdomar. Det blev så uppskattat att det blev en fortsättning i år.
– Kulturnämnden ville ha detta även i år, eftersom detta är ett sätt att se hur ungdomar ser på konst och vad de är intresserade av. Nämnden tycker att det är viktigt att ungdomar får uppleva konst, berättar kultursekreteraren Sofia Ylinen.

Tillsammans med kultursamordnaren Ulrika Hedin har Sofia Ylinen planerat och genomfört projektet.
– Vi har fokuserat på skapandeprocessen. Ungdomarna är så vana från skolans värld att det är resultatet som räknas, här ville vi experimentera mer. När man tar bort prestationsmomentet så börjar det hända saker. De skapade den här utställningen på bara två veckor, säger Sofia Ylinen.
De deltagande ungdomarna, som är mellan 16 och 18 år, fick besöka Avesta Art och Meken i Smedjebacken för att få inspiration. Dessutom hade de workshops med konstnärer och en filosof.

Ghada Mahamed slutade nionde klass i början av sommaren och var en av de åtta deltagande ungdomarna.
– När man tänker på konst så tänker man ofta på att man måste måla jättesnygga landskap och naturmotiv med fina linjer men vi insåg att konst inte handlar om att det måste vara vackert. Det kan vara processen som är grejen, inte slutresultatet, säger Ghada Mahamad.

Hon uppskattade samtalen med filosofen Adam Wallenberg.
– I skolan handlar diskussioner om att någon har rätt och någon har fel och det gäller att vinna debatten. Här fick vi prova att samtala och låta alla prata till punkt. Det var jätteskönt att prata om saker på det sätter, tycker hon.

Utställningen pågick fram till och med den 2 augusti.
– Jag har lärt mig jättemycket. Jag tyckte inte alls att jag var speciellt bra på bild men det tyckte konstnären som betonade att det inte är att det är fint som räknas utan att det handlar om budskapet och det man vill förmedla, säger Ghada Mahamed.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 32 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

HEDEMORA Hedemora Filmstudio gör en omstart i januari, ett år efter starten. Tio smala filmer ska visas under våren.
DALARNA. Svenska Skidförbundet meddelande under veckan att Stina Nilsson efter första etappen av Tour de Ski tvingades avbryta Tour de Ski på grund av smärtor i revbenstrakten.
Landshövdingen blickar tillbaka på året som gått. Utmaningarna länsstyrelsen arbetat med, och vilka framsteg som gjorts. Men även några tankar kring vad som ligger framför oss i Dalarna.