ANNONS

“Ungdomar – ge oss något att förfasas över!”

Jag vet att det kan vara svårt att förstå, men jag har också varit ung och dum. Och vild. Tillsammans med vänner spenderade jag största delen av studiebidraget på Borlängekrogarna Pub Mysen, Saga och Bolanche. Resten gick till obekväma – men snygga – kläder och pumps som jag knappt kunde gå i.

Lata semesterdagar tillbringades gärna på en stekhet strand på Ibiza medan nätterna ägnades åt att dricka så många cocoloco vi hann med.
Mitt första riktiga sommarjobb hade jag i charken på Ica Brage. Då tvingades jag lära mig dricka kaffe – för att hålla mig vaken. För kvällen före var det oftast fest någonstans. Och var det fest – så var vi där!
När jag flyttat hemifrån levde jag på korv och makaroner, men en gång lyckades jag laga fiskpinnar – efter instruktioner från min brors flickvän Lena.
Den äldre generationen förfasade sig förstås – som alla äldre generationer har gjort i alla tider. Tills nu.

För vad gör dagens ungdom? Många hänger i alla fall inte ute till fyra på nätterna så att de knappt orkar jobba.
Eller lägger pengar på slit- och slängkläder eller onödiga prylar. Eller äter halvfabrikat.
Nej, en stor del av dagens ungdom är betydligt förnuftigare än så. För att inte säga präktig.
Vad gör då unga vuxna på 2020-talet?
Jo, de börjar pensionsspara direkt efter gymnasiet. De lagar långkok och gör nyttiga matlådor, bakar surdegsbröd och odlar örter. På sin höjd kanske de brygger öl i sitt lilla mikrobryggeri för att det egna ölet ger en ”ny dimension åt smaklökarna” eller något annat förnumstigt.
Inte bränner de ner till någon partyö vid Medelhavet heller. Nej, de vandrar i Gyllbergen. Med hög solskyddsfaktor och i fotriktiga kängor. Vandrar?! Skulle någon ha föreslagit det till oss på 1980-talet så hade vederbörande mötts av ett gapskratt.

På kvällarna spelar ungdomarna spel – och stickar! Ni hör ju själva hur det låter. Snart börjar de väl lyssna på dragspelsmusik också…
Den äldre generationen har numera inte mycket att förfasa sig över. Så det är hög tid att dagens unga också ger sina föräldrar något att sucka över – på riktigt.
Vad det ska vara?
Ja, det måste ju dagens ungdom räkna ut själva.
Men det får inte vara något farligt.
Eller olagligt.
Eller störande.
Eller…

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS