ANNONS

Blerta Krenzi tillhör de yngre ledamöterna i kommunfullmäktige och numera innehar hon även ordförandeposten.
Foto: Rebecca Linder

Ung politiker intar tung post i Avesta

AVESTA. Blerta Krenzi (S), 30, har tagit över ordförandeklubban i kommunfullmäktige. Hon tillhör de yngre i kommunpolitiken och tycker att medborgardialog är otroligt viktigt.

Hon valde att gå med i partiet 2013. Det var hennes pappa som fick henne att ta steget till att börja engagera sig politiskt.
– Jag har alltid varit engagerad och vi hade alltid mycket diskussioner hemma runt matbordet om samhällsfrågor både i Sverige och världen, berättar Blerta.

Att det blev just socialdemokraterna var det ingen tvekan om, det var här hon kände att hon hörde hemma. Efter att hon bott i Örebro och studerat i fem år kom hon tillbaka med en master i rättsvetenskap och en kandidat i kriminologi. Hon tyckte och tänkte kring mycket, framförallt kring frågor om jämställdhet och skolan.

Och redan året efter hon gick med i partiet så valdes hon in i kommunfullmäktige. Sedan dess har hon också hunnit med att vikariera som andre vice ordförande i bildningsstyrelsen och hon har varit ordförande i V-Dala miljö- och byggnadsnämnd. Inför valet i höstas så började man inom partiet att se över olika positioner och vilka medlemmar som skulle kunna tänkas passa in var.
– Eftersom Laila Borger och Lennart Palm ville trappa ner så fick jag förfrågan om jag var intresserad av att lära mig om ordförandeposten. Ja tackade ja, även om det kändes väldigt stort, berättar Blerta.

Så under nästan ett års tid gick hon lite som lärling hos Laila Borger för att hon skulle vara redo att axla rollen om socialdemokraterna fick fortsatt förtroende efter valet.
– Det är en viktig position och jag har stora skor att fylla. Det är ju jag som ska leda mötet och se till så att alla får komma till tals, säger Blerta och tillägger att hon tycker att alla har haft förståelse för att hon är ny och att hon har fått bra stöd.

Hon upplever ändå att det finns en problematik med att få in nya och yngre personer i politiken.
– SSU vittnar om att de värvar många nya unga, men det gäller också att vi får dem att stanna och att vi får dem att vilja engagera sig i kommunpolitiken, säger Blerta.
Här tror hon att ett samarbete med skolorna och elevråden är otroligt viktigt.
– Vi som kommunpolitiker måste ta ansvar och gå ut och träffa ungdomar så att det blir ett vi, säger Blerta.

Läs även:
Hedemora Dalarnas äldsta stad
Joanna yngst i kommunfullmäktige

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS