ANNONS

Årets konstnärstipendium från Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna, tilldelas Elli Ånndrake från Smedjebacken.
Foto: privat

Ung konstnär får stipendium

Smedjebacken/Dalarna z Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna tilldelar det årliga stipendium om 25 000 kronor till Elli Ånndrake från Smedjebacken.

Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna bildades 1956 genom en donation. Den har till uppgift att främja forskning om konsten i Dalarna.
Det görs bland annat genom att förvärva verk av konstnärer som är från Dalarna eller är verksamma här. Verken förvaltas av Dalarnas museum.
Stiftelsen delar också varje år ut ett stipendium till en ung blivande konstnär. Det riktar sig till konstnärer som kommer från eller arbetar i Dalarna och är tänkt att användas i utbildningssyfte.
2020-års stipendium tilldelas Elli Ånndrake, född 2000, från Smedjebacken.

I Ånndrakes verk får man som betraktare röra sig mellan stilla, vilande miljöer och kaotiska explosioner av tecken och collage.
Även om Ånndrake på flera sätt och längs en säregen linje, bland annat genom symboler, färger och figurer, lyckas förena dessa bägge sidor, syns samtidigt ett konstnärskap i utveckling. Ånndrake kommer att använda stipendiet till de återstående terminsavgifterna för utbildningen under måleriprogrammet vid konstskolan Idun Lovén i Flemingsberg utanför Stockholm.
– Stiftelsen är glad över att med stipendiet kunna stödja den fortsatta utbildningen, prövandet och den förmodade renodlingen av det konstnärliga språket. Här finns en spännande kreativitet och en tydlig kvalitet, säger Kerstin Öhrn, som är styrelseordförande i stiftelsen.
– Den här gången prövade stiftelsen nya sätt att nå ut med information när stipendiet utlystes bland annat till studenter vid konstskolorna i landet. Och det gav gott resultat.
– Glädjande nog fick vi in ett ovanligt stort antal ansökningar, varav många var väldigt bra, så konkurrensen var hård. Samtidigt visar det att behoven av medel för konstnärlig verksamhet är stora, säger Christer Björklund, länsmuseichef och med i juryn för stipendiet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS