ANNONS

Gitarristen Dag Weibel är det som i år får ta emot Hillevi Martinpeltos stipendium, ett stipendium som utdelas i samband med sångardagarna i theaterladan 10 och 11 augusti. Med på bilden Hillevi Martinpelto och Michael Williams från stiftelsen som delar ut stipendiet.
Foto: Mikael Eriksson

Ung gitarrist får Hillevis stipendium

HEDEMORA. 19-årige Dag Weibel är det i år som får ta emot Hillevi Martinpeltos stipendium. Stipendiet överlämnas i samband med Sångarfesten i Hedemoras gamla theaterlada 10 och 11 augusti.

Solen skiner från den blå sommarhimlen. En svarthättas sång hörs från något av träden och plasket från badande barn i sjön Hönsan rullar in bland gammelgårdens röda trähus. Det är kulissen när det offentliggörs vem som får årets Hillevi Martinpelto stipendium.
– Vi hade så många fina ansökningar i år, säger Hillevi Martinpelto där hon slagit sig ned vid ett av borden på tunet.

Bland dessa blev det till slut gitarristen 19-årige Dag Weibel som blev utvald.
– Jag blev så himla glad när du ringde mig, säger Dag med adress till Hillevi.
Dag gick i våras ut det tredje och sista året på Musikkonservatoriet i Falun. Och han konstaterar att stipendiet på 20 000 kronor kommer väl till pass då han till hösten ska fortsätta sina musikstudier på Skurups folkhögskola. Han inledde sitt gitarrspelande som åttaåring.
– På julafton 2008 fick jag en gitarr, säger han.
Egentligen önskade sig Dag en elgitarr men sedan hans mamma konstaterat att även Eric Clapton började med en akustisk gitarr fick den duga.

Sedan dess har musiken och gitarrspelandet följt honom. Dag vill inte bli placerad i något speciellt fack.
– Jag är inriktad främst på afroamerikansk musik, säger han.
Han kliver mellan de olika genrerna; blues, jazz, pop och rock.  Dag spelar med i flera olika band. Han har dessutom sin egen trio som heter just Dag Weibel Trio och där är det jazz som gäller. Förutom Dag ingår Malte Wibell, trummor, och på kontrabasen alternerar Hugo Löf och Charlie Brusquini.
På frågan om han har någon musikalisk förebild nämner han gitarristen Jonathan Kreisberg från New York.
Under sommaren kommer han att turnera, bland annat blir det en avstickare till Gotland och även några spelningar hemma i Dalarna.

Stipendiet överlämnas i samband den sångarfest som hålls i Hedemora gamla theaterlada 10 och 11 augusti. Då kommer Hillevi Martinpelto att medverka och hon har bjudit in ett par av landets hetaste operaröster i form av sopranen Alexandra Büchel och barytonen Fredrik Zetterström. De ackompanjeras av Majsan Dahling på piano. Även stipendiaten själv, Dag Weibel, kommer att bjuda på smakprov av sin musik.
– Överskottet går raka vägen in i stipendiefonden, säger Hillevi.
Arrangörer är Lions Club Hedemora, Stiftelsen Hillevi Martinpeltos musikfond och Södra Dalarnas Sparbank.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 31 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS