Efter 40 år inom räddningstjänsten sätter Svärdsjöbon Ulf Eriksson nu punkt för en lång och förtjänstfull brandmannaepok.
Foto: Sonny Jonasson

Ulf Eriksson träder tillbaka efter 40 år av hjälteinsatser

SVÄRDSJÖ En ikon lämnar nu Räddningstjänsten Dala Mitt. Ulf Eriksson, Svärdsjö, vrider vattenslangens vred mot vila och hänger brandyxan på väggen. I 40 år har han varit kåren trogen.

– Jag inledde mitt uppdrag som deltidsbrandman 1980, strax före midsommar, berättar en man vars blodslinje också tryggar återväxten bland Svärdsjös brandsoldater.

De första fläktarna av sommaren 1980 dansar i landets luggar, och såväl blågula som internationella utropstecken tar plats i historieböckerna.
Anders Kallur och Stefan Persson blir med sitt New York Islanders första svenskar någonsin att vinna Stanley Cup i ishockey.
Klassiska arkadspelet “Pac-Man” gör entré i spelhallar världen över.
Den svenska jämställdhetslagen träder snart i kraft, och Björn Borgs femte raka vinst i tennisens Wimbledon står för dörren.

Ulf Eriksson, Svärdsjö, är 24 år och axlar i denna veva för första gången uniform som deltidsbrandman. Ett gebit som i dag bär titeln “beredskapsbrandman”.
Det ska komma att bli hans att äga för de kommande 40 åren.
– Ja, 40 år har det blivit. Eller 40,5 till och med, skrattar Ulf.
– Nu när jag fyllt 65 känner jag att det är dags att gå i pension. Man känner sina begränsningar. Vi har även fått in lite nytt folk och genomgår en form av generationsväxling, så det här är bra tajming för mig att träda tillbaka.

Brandmannen Ulf sätter således punkt för ett imponerande förvärv.
Ett förvärv där lågan är att bekämpa lågor. Att släcka eldar och tända hopp.
Skona byggnader. Rädda liv.
Ulf breddar bilden av uppdraget som beredskapsbrandman. Tid är en faktor av stor vikt.
– Du har beredskap var fjärde vecka. Det gäller att vid ett larm kunna inställa sig snabbt och ta sig i väg med brandbil. I Svärdsjös fall på fem till sju minuter. Då jag vuxit upp i Svärdsjö och bott här hela mitt liv har jag alltid haft nära till brandstationen, utvecklar han.
Upplevelserna i räddningstjänsten är många och av såväl upplyftande som tungrodd karaktär.

Den numera pensionerade brandsoldaten vidimerar en lång karriärs erfarenheter och själslig patina som bitvis mycket känslostarka.
– När vi inledde åtagandet att bistå vid exempelvis olyckor, tills ambulansen var på plats, där har man fått vara med om en del. Man kommer väldigt nära det här mänskliga.
– Många stora villabränder har man fått vara med att släcka, och ibland har vi även varit in och hjälpt brandstyrkorna i Falun vid olika tillbud. Många fina minnen av att ha kunnat hjälpa människor, och bitvis en del lite tyngre intryck. Det har varit både och, summerar Ulf en yrkesgärning där inte sällan stora värden står på spel.

Han framhåller därtill sammanhållningen brandmännen emellan som stark.
– Den sociala biten är viktig, och vi har haft väldig nytta av varandra genom åren. En gemenskap som varit givande och en tillgång vid både övningar och larm, men även som kamratskap utanför själva arbetet.
– Med tiden har dock vissa inslag, som fester och sociala samkväm, blivit färre. Livet växer och alla har så fullt upp med sitt, resonerar Ulf när han tar Annonsbladet på en guidad tur i Svärdsjös av tradition och kunnande präglade deltidsstation.

Här har han under drygt fyra decennier av sitt liv spenderat tusentals timmar. En passion och ett engagemang som nu går i arv.
– Ja, visst är det så. Min son är också han beredskapsbrandman. Och mitt barnbarn uppvisar ett minst sagt stort intresse för allt som har med det här att göra, informerar Ulf Eriksson och stämmer upp i ett hjärtligt skratt.
På nämnda minstings önskelista till tomten fanns inför den här julen bland annat klappar som direkt hämtade ur en brandmans direkt nödvändiga verktygslåda.
– Han fick bland annat ett par hemmagjorda leksaksvarianter av syrgastuber, berättar en leende Ulf.

Och drar sig till minnes hur hans egna, första trevande steg i brandstationsmiljö togs just på denna plats.
– Har fått berättat för mig att jag, i sällskap med min pappa som också var brandman, knallade runt här.
– 4 år gammal och med 39 graders feber, men nog sjutton skulle jag vara med här ändå, skrattar Ulf Eriksson.
Som nu 65 år ung tillägnar professionellt fullt fokus på sitt andra ömt vårdade uppdrag som motor i Svärdsjö Färg.
– Där kör jag vidare ett tag till, och färghandeln kompenserar även bra för den sociala del man tappar i att kliva av som beredskapsbrandman, förklarar han.

På den Erikssonska agendan finns dock fler punkter som säkerställer att vare sig nu rådande eller stundande tider blir av särskilt temposvag natur.
– Nej, jag oroar mig inte det minsta för att bli sysslolös, fastslår Ulf i fryntligt tonfall.
– Jag har 3 kåkar att ta hand om. Affärsbyggnad, fritidsstuga och bostadshus. Har även kört 10 upplagor av Halvvasan, och kan absolut tänka mig en elfte.

 

Fakta – bli beredskapsbrandman
• Utbildningen består av en förberedande utbildning efter anställningstester om två veckor.
• Efter denna introduktion kan du börja tjänstgöra vid en deltidsstation och senare gå kursen “Räddningsinsats”, som är en utbildning om 5 skolveckor och 8 distansveckor.
• Du kan i framtiden även vidareutbilda dig till räddningsledare eller arbeta med förebyggande arbete.
• Det finns alltid en insatsledare i tjänst. Han eller hon har jour med 90 sekunders anspänningstid och ska bland annat kunna leda större insatser när fler än en styrka ingår i räddningsarbetet. Insatsledaren rör sig fritt inom räddningstjänstområdet och är inte knuten till någon station.
(Källa: dalamitt.se)

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS