ANNONS

Fardowsa Abdi, Isabelle Bergh och Kifaya Ali mottog den 1 juni Ludvika Smedjebacken Zontaklubbs lokala stipendium.
Foto: Privat

UF-företagare fick Zontas stipendium

Ludvika-Smedjebacken. Den 1 juni hade Ludvika Smedjebacken Zontaklubb glädjen att dela ut ett lokalt stipendium till tre engagerade tjejer som driver UF-företag.

Fardowsa Abdi och Kifaya Ali driver Safe UF och har skrivit ett informativt häfte om mens då de tycker att det pratas alltför lite om det, speciellt i vissa grupper med utländsk bakgrund. Häftet, som skrivits både på svenska och engelska, har de sålt till förmån för tjejer på en skola i Wagwe i Kenya.
Alla pengar de får in genom försäljning av häftena går till att köpa in tygbindor till tjejerna på skolan i Wagwe så de ska kunna gå i skolan alla dagar i månaden utan att behöva vara hemma varje gång de har mens och därmed hamna efter i skolarbetet.

Isabelle Bergh driver STOP UF och har sålt föreläsningar riktade mot högstadieelever kring ämnet “din rätt i sängen”, “att våga säga nej och att äga rätten till sin egen kropp.”
Många ungdomar och speciellt tjejer upplever att de pressas att utföra sexuella övningar mot sin vilja även om det till exempel är med sin pojkvän. Mycket har också normaliserats. Föreläsningarna bygger på verkliga händelser som Isabelle samlat in.
Zontorna kunde tack vare det fina vädret träffa stipendiaterna utomhus vid Lilla Wextverk i Lekomberg och fick höra mer om tjejernas viktiga och fina arbete.
Insänt av:
Maria Sjödin Gabrielsson

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS