ANNONS

Mäklaren Carl Gustén skapar ett stort intresse för nedgångna hus genom sina udda och humoristiska husannonser – som det här “glömda torpet i stort behov av kärlek” utanför Nyhammar. “Jag hoppas verkligen att huset blir restaurerat”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Udda husannons skapar rusning

NYHAMMAR. Genom “anti-styling” och humoristisk beskrivning av husets fel och brister har mäklaren Carl Gustén lyckats skapa ett väldigt stort intresse för ett litet torp i Kullen utanför Nyhammar. – Man måste göra något extra för att komma igenom bruset och hitta seriösa köpare som kan restaurera huset, för det tycker jag att man ska, säger han.

Några kilometer norr om Nyhammar står en skylt med texten Kullen på. Ytterligare fem kilometer genom skogen och rakt upp på berget ligger en liten, liten by med ett par hus. En tupp hörs gala när mäklaren Carl Gustén svänger av grusvägen och kliver ur bilen.
– Det är ju ett jättecharmigt hus, men så nergånget att man måste ha mycket kunskap för att kunna restaurera det, säger han.

I annonsen som Carl gjort på Fastighetsbyråns hemsida möts man först av en svartvit bild på ett köksbord med en skrynklig duk, en walkie-talkie, några snapsglas och en flaska med misstänkt innehåll. Det är så långt ifrån stylade bostadsannonser med glänsande köksbänkar, färska blommor och tända ljus man bara kan komma.
– Jag fick lite känsla av “Jägarna” när jag kom in här, så jag och fotografen letade på en massa skit och dukade bordet, säger han och skrattar.
I beskrivningen skojar han om hembränning och matlagning “à la medeltiden” på vedspisen. Han drar sig inte för att ta upp husets skavanker – tvärtom – men ger också tips på vad som kan göras. “Här finns ett rymligt arbetarkök, om man nu kan kalla det kök, med plats för den större matgruppen, perfekt plats där gubbarna kan samlas efter jakt och skryta om vem som har längst gevärspipa”, skriver han bland annat.
– Det kan vara svårt att hitta seriösa köpare för ett så här nergånget hus, men det gäller att skapa publicitet genom att sticka ut. Det är en kul grej. Jag gillar lite omöjliga projekt, säger han.

Och Carl Gusténs intentioner lyckades. På en vecka har över 11 000 personer tittat på husannonsen vilket är fyra gånger mer än genomsnittet. Och spekulanterna är många.
– Det finns intresserade i en radie från Ludvika till Tyskland. Visningarna blev fullbokade direkt.
Som mäklare har han gjort en liknande marknadsföring sedan han kom tillbaka till Dalarna från Uppsala för ett år sedan. Då handlade det om ett hus i Söderbärke som blev lika uppmärksammat.
– Där blev det till och med budgivning.
Utgångspriset på huset på Kullen är bara 99 000 kronor, men mäklaren anser att spekulanter måste räkna “baklänges” innan de lägger ett bud.
– Om man tänker att man måste borra efter vatten, laga taket, fixa grunden, sanera elen… Bara där har man kanske en halv miljon minst. Och sen är det ytskikten.

I annonsen försöker han också avstyra vissa spekulanter:
“Men du som gillar att renovera med ett nytt laminatgolv och lite fräscha tapeter ska överhuvudtaget inte komma hit. Här utlovas ett renoveringsobjekt utöver det vanliga där det tunga artilleriet måste fram!”
– Det är skrivet på skoj, men jag menar det på fullt allvar. Jag hoppas att vi hittar någon byggnadsvårdskunnig person som restaurerar det.
Vad har du fått för reaktioner?
– De flesta tycker att det är kul, men det är också någon som tagit illa upp för att jag skojar om alkohol.
Vad säger säljarna?
– Jag har fått fria händer och de tycker att annonsen är jättebra.
Förutom sådana här “omöjliga projekt” gillar han som mäklare att få sälja stora hus, särskilt när det är ett äldre par som bott där länge och som säljer till ett yngre par.
– Det handlar inte om pengar utan om känslan när man ser att de lämnar över nycklarna. Det är något speciellt, säger Carl Gustén.

Fakta/Carl Gustén
Ålder: 31 år.
Bor: I Ludvika.
Familj: Sambo.
Yrke: Mäklare.
Intressen: Renovering, inredning, golf.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS