Tyngdlös träning

Anastasia visar exempel på övning i Aero stretching och Aerial yoga. Det kanske ser avancerat ut, men Anastasia menar att de allra flesta av oss klarar av detta med lite tilltro.
Foto: Privat
AVESTA. En värld av viktlöshet och frihet. Så beskriver Anastasia Dobrova den träningsform som hon nu startar upp. Det handlar om Aero stretching och Aerial yoga.

Hon kommer från Ryssland och det var också där, i S:t Petersburg, som hon upptäckte träningsformen för sju år sedan.
– Jag blev förälskad direkt i träningsformen eftersom den ger en så mycket, säger Anastasia.

I fem år har hon bott i Sverige och för tre år sedan flyttade hon hit till Avesta. I november förra året fick hon idén om att kunna starta upp en studio med just Aero stretching. Många i hennes närhet har velat hjälpa till och hon berättar också att hon fått bra stöd och hjälp från nyföretagarcentrum. Hon kommer nu att ha studion i en lokal hos Metropoolen. Det mesta börjar ramla på plats och hon kommer att öppna den 1 mars. Till en början så erbjuder hon två olika träningsformer – Aero stretching och Aerial yoga.
– Yogan är väldigt lugn och stillsam och man lägger fokus på andning och avslappning i de olika positionerna, förklarar Anastasia.

I Aero stretching blir det mer rörelse och dynamisk träning vilket gör det något mer ansträngande.
– Träningen ger fina slanka muskler, man blir rörligare och jag tycker att man känner en utveckling efter varje pass, säger Anastasia.
Hon berättar att när hon började träna Aero stretching så var hon inte alls speciellt rörlig.
När hon skulle böja sig framåt och försöka nå ner med händerna i golvet så kom hon bara halvvägs. Nu når hon ner hela vägen.
– Det är träning som passar nästan alla. Dock inte de som har högt eller lågt blodtryck eftersom vi hänger en del uppochned, säger Anastasia.

Hon tillägger också att det inte passar de med Glaukom, grön starr, men alla andra kan delta helt utefter sin egen förmåga eftersom det alltid går att anpassa övningarna.
– Det viktigaste är att man har tilltro till hammocken och att man inte tror att man ska ramla ner.
Känslan av att vara svävande i luften hjälper då kroppen att kunna slappna av och man kommer in i en djupare stretch.
– Efter ett pass blir man mellan 0,5 centimeter och tre centimeter längre eftersom ryggraden sträcks ut. Dock är effekten inte bestående, säger Anastasia.

Publicerad i Annonsbladet vecka 07 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

HÄLSA. Träning på arbetstid är tydligt en vinst för både dig och din arbetsgivare. Din kondition är faktiskt mer kopplad till hur du presterar på ditt kontor än vad man tidigare trott.
HÄLSA. Yoga har blivit en allt populärare form av träning, Inte så märkligt eftersom det handlar om uthållighet, smidighet och kanske framförallt sinnlig närvaro. Perfekt för stressamhället.
BORLÄNGE. Roya Ghalandarpour och Carina Nätz gick samman och startade aktiebolag med inriktning mot kroppen och själens hälsa.