ANNONS

Andreas Östlund inviger sin biltvätt, som är belägen vid den södra rondellen i Säter. Den 25 augusti sker den officiella invigningen.
Foto: David Gustafsson

Tvätten i Säter är bättre för miljön

SÄTER Om du bor i Säter, eller har passerat kommunen på sistone, har du säkert redan sett den: Andreas Östlunds och Lina Larssons nya biltvätt vid Bispbergsrondellen.

På Herrgårdsvägen intill Säters södra rondell står efter tre månaders byggnation Andreas och Linas nya tvättanläggning färdig. I fyra takförsedda bås kan bilister göra sina fordon skinande rena innan de rullar ut på Riksväg 70 igen.

– Först gjorde vi en del undersökningar, för att ta reda på hur behovet såg ut. Bland annat fanns ett starkt önskemål om en tvätt där även husbilar får plats, så vi har därför en takhöjd på tre och en halv meter i ett av båsen. Det har länge funnits en stor efterfrågan och samtidigt bidrar vi till att minska föroreningarna i sjön Ljustern, berättar Andreas.

Tvätten är helt och hållet deras egen, men Andreas och Lina har köpt in Kärchers maskiner och kemikalier, och har ett serviceavtal med den tyska renhållningsjätten.
För att driva en tvättanläggning fordras vissa tillstånd och Andreas berättar att man varit noga med att uppfylla miljökontorets krav. Under stationen ligger exempelvis en gummiduk som skyddar den färskvattentäkt som finns djupare under marken.

– Alla som tvättar bilen hemma saknar filter och låter tvättvattnet med kemikalier rinna direkt ut i avloppet. Vi har dimensionerat vår tvätt med extra stora olje- och slamavskiljare som renar vattnet innan det når kommunens avlopp. Dessutom är åtgången av vatten betydligt lägre när man tvättar här jämfört med hemma.

Stationen är anpassad för året runt-användning, med varmluftscirkulation och värme i golvplattan.
– Själva invigningen äger rum den 29 augusti, men eftersom intresset på vår Facebook-grupp, Tvätten i Säter, varit så stort har vi öppnat tidigare och alla är välkomna att komma och tvätta redan nu. Under invigningen kommer vi, ägarna, att vara på plats, säger Andreas.
Nu hoppas paret att deras stora, av många efterlängtade satsning, dels ska fylla behovet av en ny biltvätt och dels göra något bra för lokalmiljön i Säter.

David Gustafsson

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 34, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS