ANNONS

Två helt olika trädgårdar som visas på Tusen trädgårdar den 28 juni. Anna Björndahl Hjorteks trädgård på Näckrosvägen 20 och Stefan Hedells trädgård på Näckrosvägen 24.
Foto: Veronica Rigtorp

Två av tusen trädgårdar

Den 28 juni är det julafton för alla trädgårdsälskare, då genomförs årets upplaga av Tusen Trädgårdar i Sverige. Två av dessa kan ses i Stensveden.

“Årets Tusen Trädgårdar blir inte som vanligt. Men om vi visar respekt och håller gott avstånd till trädgårdsägare och andra besökare kan vi alla se fram emot en fin dag utomhus i det gröna”, skriver huvudarrangörerna för Tusen Trädgårdar, som är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.
För den trädgårdsintresserade finns det massor av inspiration att hämta i de medverkande trädgårdarna.

Annonsbladet fick en förhandstitt på två helt olika trädgårdar. Anna Björndahl Hjorteks “rufsiga” trädgård på Näckrosvägen 20 och Stefan Hedells “stilrena” trädgård på Näckrosvägen 24.
Båda lika vackra på sitt sätt. Anna kallar sin för perenner från vänner eller rufsig.
Men den är inte rufsig, bara otroligt charmig och välkomnande. I flera olika indelningar som åtskiljs med stigar av fint grus, leds besökaren till den ena efter den andra vackra sammansättningen av grönt och blommande.
En härligt skuggig plats under en pil välkomnar besökaren till en sittplats som för tankarna till Italien.

Nävor och jättedaggkåpa breder ut sig mellan de mer exklusiva perennerna.
Hos Stefan möts också besökarna välkomnande, med välplanerade mjuka former, med vackra blomster och grönska, för att inte tala om den magnifik damm.
I 50-årspresent köpte Stefan sig själv sju prydnadsapel, som idag utgör en apel lund. Prydnadsapeln har redan blommat, men lunden är likväl vacker med en dekorativ lågtäckande växtmatta av bland annat Hasselört.
Gräsmattan är så välansad att det känns olydigt att ens beträda den, men så har Stefan också lagt ner ett mastodont arbete på att just få den att bli sammetslen.

Skötseln verkar kräva en egen trädgårdsmästare i dessa båda trädgårdar, men ägarna menar att så inte är fallet.
De båda förespråkar ett “ryck” på 1-2 dagars rejält trädgårdsarbete på våren och sedan underhållsarbete resten av säsongen.
Vill du se fler trädgårdar, sök på hemsidan för Tusen Trädgårdar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS