Patrik Wincent och Magnus Hedberg är programledare i TV3:s långkörare “Lyxfällan” och ser samma sorts mekanismer mellan personer som tar snabblån och personer som har ett mobilberoende.
Foto: Pär Sönnert

TV-profiler föreläste om kickarna som mobiler ger

AVESTA. “Lyxfällan”-profilerna Magnus Hedberg och Patrick Wincent har föreläst för högstadieelever i Avesta kommun om mobilberoenden och de kickar som mobiltelefonen kan ge.

– Dagens ungdomar lär sig inte att ha tråkigt på samma sätt som tidigare, säger Patrik Wincent.
Föreläsningarna “Kickarnas Kamp” hölls på Avesta Teater, aulan i samma byggnad som Karlfeldtgymnasiet och Domarhagsskolan. I publiken satt högstadieelever från Domarhagsskolan, Åvestadalskolan och Johan-Olovskolan.
På scenen stod Magnus Hedberg och Patrik Wincent, kända från TV3:s långkörare “Lyxfällan”.
– Sedan jag började med Lyxfällan så har jag och Magnus upptäckt områden som vi har ett gemensamt intresse av, bland annat det här med de snabba kickarna som finns överallt i samhället. Scrollandet på mobilen och mobilberoendet i sig är samma sorts mekanismer som hos de som tar snabblån och får ekonomiska problem, säger Patrik Wincent.
Han tror att de snabba kickarna, som exempelvis kan fås via mobiltelefonerna, kan få konsekvenser på sikt.
– Dagens ungdomar lär sig inte att ha tråkigt på samma sätt som tidigare. Allt ska ske här och nu. Och om barnen inte lär sig att läsa böcker så kommer delar av deras hjärnor att inte användas på samma sätt som förut, säger Patrik Wincent.
Magnus Hedberg fyller i:
– Ungdomarna i dag kan inte vänta och spara ihop till något, eller önska sig det i julklapp. De vill ha det NU, på en gång. Och ungdomarna söker fler och fler kickar. Det kan börja med mobilen och sedan bli ekonomiska kickar, säger han.
– Men snabblånen som tas handlar inte bara om pengarna i sig, det är ett större problem än så med kickarna som det ger. Där ser vi ett samband mellan mobilberoendet och pengarna som man lånar, säger Patrik Wincent.
Duon betonade att de inte är ute efter att representera den äldre generationen som kommer med moralpinnar till ungdomarna.
– Tekniken är fantastisk, men vi vill ge ungdomarna tips på hur de kan få ett bättre förhållningssätt till tekniken, säger Patrik Wincent.
Under själva föreläsningen utmanade duon eleverna genom att be dem att ge sin mobiltelefon till bänkgrannen.
– Det tar emot, eller hur? Många av er kommer inte att göra detta, ni vill inte ge ifrån er telefonen ens för en kort stund, säger Patrik Wincent till publiken.
Han berättade även om Phantom Vibration Syndrom, som innebär att man inbillar sig att telefonen durrar till i fickan trots att den inte gör det – vilket flera i publiken kände igen sig i.
– Det finns även något som heter Googleeffekten. Forskare har sett att vi inte använder vissa delar av hjärnan längre, då vi inte behöver lära oss saker på samma sätt som tidigare eftersom vi kan googla oss till svaret på ett par sekunder. Detta gör även att vi har lättare för att glömma saker, eftersom vi inte lär oss sakerna och lagrar dem på samma sätt som tidigare, säger Patrik Wincent.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v4

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS