ANNONS

Tusse framför Voices under semifinalen i Rotterdam.
Foto: från SVT-sändning av semifinalen.

Tusse tog sig vidare till den stora sångfinalen i Rotterdam

BORLÄNGE/ROTTERDAM. Sveriges Melodifestivalvinnare Tousin ”Tusse” Chiza, med låten ”Voices”, tog sig efter tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest i Rotterdam vidare till finalen, som genomförs under lördagskvällen den 22 maj.

Sveriges Televisions bevakning av årets semifinal i Rotterdam började med uppsnacket inför semifinalen. Under det en timmes långa uppsnacket handlade det mycket om Tusse och dokumentären om Tusse. Framför allt hans resa från Kongo-Kinshasa till Tällberg i Dalarna, om hans musikaliska resa och om röstproblemen efter Mellovinsten.
I Tällberg stod självaste Kalle Moraeus och intervjuade Tusse familj och kompisar för SVT. Givetvis med en bedårande utsikt över Siljan.
Mellan snacken fick tv-tittarna se glimtar ur Tusses liv och han fantastiska röst redan som ung. Inför semifinalstarten fick han också många lyckönskningar av profiler inom musikens värld.

Tusse hade startnummer fyra och det kändes som en evighet innan det var hans tur på scenen, så hur skulle det inte ha känts för Tusse själv? Men för undertecknat som träffat musikundret i person, kan intyga att trots denna högenergiska människa finns ett lugn och en självkänsla som är få förunnat.
Något som han också visade när han beträdde scenen och genomförde sitt nummer.
När de 16 skulle bli 10, var det kanske en aning mer spänt, och glädjen visste inga gränser när programledarna Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och Nikkie de Jager meddelade att Sverige gått vidare till finalen som genomförs lördag den 22 maj. Resultatet av denna glamourfest kan du läsa om i nästa helgs Annonsbladet.
Programledaren Christer Björkman följde med Tusse Chiza och den svenska truppen till Eurovision och Björkman sa tidigt att han hade siktet inställt på seger.

Den 18 maj avlöpte semifinalen och på lördagskvällen är det finaldags.
När den är klar får vi veta om Tusse även tar/tog storslam i Rotterdam och ger Sverige en sjunde seger i Eurovision song contest.
Även om han redan är omskriven och intervjuad på både bredden, längden och höjden, så kommer här en kort berättelse om musikundret Tusse:
Tousin ”Tusse” Chiza kommer från en tuff uppväxt och flykt ifrån det krigsdrabbade landet Kongo-Kinshasa.

Han kom som åttaåring till Sverige med en släkting, utan sin mamma och pappa.
Tusse upptäckte sin passion för sång under sin tid i flyktinglägret i Uganda.
När Tusse kom till Sverige såg hans familj och lärare till att Tusse satsade på sin sångtalang. Tusses bonusmamma anmälde honom 2018 till programmet Talang, där han tog sig till semifinal.
Därefter tog han hem segern i Idol och nu senast vann han årets upplaga av Melodifestivalen.

Från SVT-sändning av semifinalen.

Han är redan historisk genom:
Att vinna både Idol och Melodifestivalen.
Att vinna tittarnas röster totalt och också vara etta hos internationella juryn.
Att vara med året då flest röstade i melodifestivalen någonsin.
Vilken placering han får i Eurovision song contest får vi veta på lördagen den 22 maj, men vi håller givetvis tummarna för seger.
Tousin ”Tusse” Chiza går på Rytmus musikgymnasium i Borlänge och snart tar han studenten, vilket han tycker är viktigt.
Sedan vill han jobba med musik. Vill passa på när han är i flödet. Och fortsätta skapa så gott det går i pandemin.
Tre egna schlagerfestivalsfavoriter: ”Euphoria”, ”Rise Like a Phoenix” och ”Too Late For Love”.
Han har stylist som stylar scenen, men är sin egen stylist med kläder och sådant. Tusse har alltid haft ett intresse för kläder, smycken och liknande.
Han har alltid älskat kläder och har testat med olika kombinationer, likadant med smycken.
Tusse är total tv-serienörd. Han gillar fotboll, som han spelade som liten och håller på Leksands IF.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS