Tusental besökte vetenskapsfestival

Roboten Elsa och robotutvecklaren Fredrik Löfgren lockade barn och vuxna till Fryshuset.
Foto: Foto: Veronica Rigtorp
BORLÄNGE. Julia Freiholtz och Olivia Thorp, väntade tålmodigt i kön, snart var det deras tur att få hålla i den åtråvärda roboten Elsa.

Det var Fredrik Löfgrens familjeföreställning i Fryshuset under Borlänge science festival som drog fullt hus och som avslutades med att barnen fick hålla i roboten.
Ett mycket populärt inslag om man fick tro köns längd och barnens tålmodiga väntande på sin tur.
– Vi såg i skolan att det här skulle vara, säger Olivia Thorp.
Både Olivia och Julia trodde det skulle  lite tråkigt, men säger samstämmigt att det var roligare än de från början trodde.
Nu finns det önskemål om en egen robot i julklapp, men det kanske inte är helt enkelt, då den här roboten kostar hela 50 000 kronor.
– Nu vill jag jobba med robotar, berättar Olivia.
Mitt i prick vad festivalen vill åstadkomma, nämligen att locka fler unga att söka sig till teknikyrken.
Borlänge var en industristad, och är fortfarande är, dock inte till lika stor andel som förut. Nu är Borlänge också en teknikstad och efterfrågan på kunnig personal ökar, därför försöker kommunen genom festivalen, väcka ungas nyfikenhet inom området.
I Fredrik Löfgrens familjeföreställning fick barnen möjlighet att sitta nära roboten Elsa och inspireras av tekniken och framtiden. Elsa dansade, pratade och integrerade med barnen under föreställningen som var för hela familjen.
Robotar med empati, social kompetens och högre intelligens än människans? Robotutvecklaren Fredrik Löfgren, ursprungligen från Sifferbo, berättade i sin föreläsning om hur långt människan redan har kommit med robotiken och om framtidens stora robotisering.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE. Julia Freiholtz och Olivia Thorp, väntade tålmodigt i kön, snart var det deras tur att få hålla i den åtråvärda roboten Elsa.
BORLÄNGE. Får, får och en och annan vallhund, var det som gällde på åkrarna nedanför Nybroberget. Det var SM i fårvallning som genomfördes på Nyby Gårds ägor.
ARVSLINDAN 2018 debuterade hon med EP:n "The Rest Is Secret", vilket följdes av albumet "Flesh From My Bones". Härnäst väntar en turné i Ryssland för Sara Filiz Brannäs.