ANNONS

Hedemora Turbo & Diesels VD Johan Källström bredvid företagets framgångsrika turboladdare.
Foto: John Leander

Turboladdarna från Hedemora en exportvinnare

HEDEMORA Hedemora Turbo & Diesel nominerades till Årets Exportföretag på Dalarnas Business stjärngala. Det verkar gå bra för Hedemoraföretaget och vi tittade in för att höra varför.

En vandring genom Hedemora Turbo & Diesels industrilokaler intill järnvägen är någorlunda iögonfallande. Liksom berättelsen om deras produkter är ”iöronfallande” för den som lyssnar.
Den främsta orsaken är en så kallad turboladdare som laddar upp riktig stora dieselmotorer. Till exempel väl tilltagna järnvägslok, kraftstationer och nödaggregat till kärnkraftverk.

Avancerade stora fysiska ting med andra ord, men det är också något Hedemora Turbo & Diesel är grundat i sedan många år förklarar företagets VD Johan Källström. Han talar om de två ”ben” man står på. Det gamla och det nya.
– Det gamla är vårt dieselmotorben. Vi tillverkade länge dieselmotorer till svenska ubåtar och till ubåtar i Singapore och Australien och till några signalspaningsfartyg. De motorerna är väldigt långlivade och kommer gå många år till. 1963 byggdes första motorn och motor nummer ett är faktiskt i drift fortfarande, i en båt som ligger i Västerås.

Hållbarhet som sträcker sig över lång tid alltså och som alltjämt ger intäkter. Men den sista motorn byggdes i Hedemora år 2000.
– Nu kör vi bara service och underhåll på befintliga motorer. Därför ligger nästan allt fokus på turboladdarsegmentet. Vi köpte rättigheterna till en turboladdare 2009 från ett franskt företag. Sen har vi utifrån det utvecklat två nya turboladdare, säger Johan Källström.

Turboladdarna är det andra ”benet” och som ger de nya stora intäkterna.
– Vi har hittat ganska många kunder. Framför allt österut. I Mongoliet och Ryssland har vi stora projekt. I Estland också. Men det är över hela världen egentligen. Vi säljer till Grekland, Spanien och till länder i Sydamerika.

För att vara ett företag som interagerar med hela världen för Hedemora Turbo & Diesel en relativt undanskymd tillvaro i Hedemora kan man tycka.
– Ja, men det är nog för vi exporterar nästan allting vi gör, säger Johan Källström.

Men hur kommer det sig att det har gått så bra för ett “undanskymt” företag från Hedemora?
– Det är ett långt och enträget arbete. De här är väldigt långa projekt och det tar tid att övertyga nya kunder. Men under åren har vi haft flera lyckade referensprojekt, så under de sista två åren har det tagit fart.

Kommer framgången att leda till nya arbetstillfällen i Hedemora?
– Vi har legat ganska stabilt på 20 man i många år och har inget behov just nu, men snart har vi det då flera snart ska gå i pension.

Vilka borde söka sig hit då?
– Typiskt är såna som har gått fordonsutbildningar. Vi brukar ta in prao-elever och gillar man bilar så brukar man gilla motorer. Och det här brukar vara ett attraktivt jobb med mycket resor för att besöka kunder. Det kan bli var som helst på hela jorden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS