Tungt lass inget hästjobb för Sixten

Tillsammans arbetar Mattias Johansson och ardennern Sixten med att köra ut timmer ur skogen.
Foto: Mikael Eriksson
STIGSBO. Genom skogen hörs lite skrammel från kedjor. Rätt som det är dyker ardennern Sixten upp körd av Mattias Johansson. De båda arbetar med att frakta ut timmer ur ett skogsområde.

Mattias Johansson och Sixten är bästa vänner. Bakom namnet Sixten döljer sig en ardenner.
– Det är en nioårig valack, jag har haft honom sedan han var föl, säger Mattias och klappar om Sixten.
Sixten är en avkomma efter ardennern Ronja som Mattias köpte efter att endast ha sett henne på bild. Men det visade sig bli ett riktigt lyckoköp.

Tillsammans så forslar Mattias och Sixten ut timmer ur känsliga naturområden. Denna vinter och vår arbetar de i ett skogsområde vid Stigsbo mellan Stjärnsund och Hofors. Här ska alla granar tas bort till förmån för lövskogen.

Med timmersax och timmerkrok till hjälp kan Mattias och hans medhjälpare för dagen Carlo Iacovino, lasta ombord timmerstockarna på släden. Det handlar om mycket teknik och inte så mycket råstyrka för att få stockarna på plats. Och Mattias väljer att inte lasta för tungt beroende på föret då Sixten ska orka med att arbeta hela dagen.
Sammanlagt är det runt 150 kubikmeter timmer som ska köras ut innan alla granskog är borta.

Lite försiktigt drar Mattias i tömmarna. Med några få ord, och en blick styr Mattias Sixten och släpet med stockar. Eller snarare är det kanske så att det är Sixten som styr Mattias, för Sixten verkar själv hitta vägen mellan träd och stenar med timmersläpet,
Mattias pratar om vikten av att vara samspelt, att han och hästen förstår varandra och vet vad som ska göras. För Mattias är det avkoppling att ge sig i väg till skogs med Sixten.
– Detta är min hobby, säger Mattias och ler.

Blidbo Brukshästar står det på Mattias mössa, och det är namnet på hans företag som är uppkallat efter gården hemma i Vatebo utanför Horndal.
Annars är det skogen som gäller för Mattias sju dagar i veckan. Under måndag till fredag sitter han i en skördare och fäller skog. Lördag och söndag kan han och Sixten njuta av sitt otium.

– Jag är mentalt mer slut efter en dag i skördaren, säger han.
Något han förklarar med att där måste han hela tiden ligga fyra träd före i sin planering.
Fördelen med att köra ut timmer med häst är att åverkan på marken blir minimal, och hästen kan vara ett komplement till att frakta med större maskiner då hästen kan köra ut den första biten och där de större maskinerna sedan kan ta vid. Mattias säger att man kan använda sig av hästar till många olika sysslor.
– Det blir en social grej när man kör med häst inne i städerna.

Mattias hoppas därför att fler kommuner ska göra som storstäderna redan gör då de använder sig av hästar för att bland annat sköta grönytor.

Publicerad i Annonsbladet vecka 18 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA/HEDEMORA/NORBERG Från och med lördagen den 30 maj 2020 råder eldningsförbud inom kommunerna Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg.
DALARNA IT-bolaget MicroNät vill bygga ut sitt luftburna bredband Radio-Fiber i Dalarna. Företaget gjorde en utbyggnad kring Hedemora och Säter vilket har gjort att intresset ökat i länet.
LÅNGSHYTTAN De boende på äldreboendet Granen i Långshyttan fick ett glatt besök då barn från förskoleklassen på Jonsboskolan kom på besök för att sjunga vårsånger, på avstånd från de äldre