ANNONS

Smidighet, styrka och kroppskontroll beskrivs som honnörsord för ambitiösa dansare. Nationella tävlingen Rising Star utgör en veritabel svängbonanza i mängder av danskategorier. Unga talanger från hela MellanSverige tog Lugnet med storm. Här femtonåriga Lin Liljekvist, en av Team Dansas lovande discodrottningar.
Foto: Sonny Jonasson

Tungt häng, discoglitter och glädje

DALARNA. Dans är inget man gör på en höft. Dalarnas talanger förenar ös med seriös. En synnerligen snurrig tävling på Lugnet såg nya stjärnor tändas.

Dansa!
Läses icke som ett hot, utan snarare löfte om tempo, tajming, takt, pondus, prakt.
Team Dansa är en egen förening inom Dansa i Falun. Den samlar även tävlingsdelen för stilarna disco och hiphop. Rising Star utgör en tilldragelse för brons- och silverklass i snabbfotade utlevelser, och Jalas arena förvandlades till en rafflande skådeplats när förmågor från sexårsåldern upp till vuxendivision drog fram som en virvelvind över parketten.

Faluns fartfyllda koreografikapital bjuder stor show. Från arrangörsortens Team Dansa via hela 44 tävlande.
– Vi ser ett uppsving med fler nya hiphopdansare, vilket är roligt. Och generellt känns det som att intresset för dans ökar, berättar Marit Hedin, en av föreningens lagledare.
– Rising Star är ett stort koncept fördelat på södra, mellersta och norra Sverige, med dansare så pass långt som från Sundsvall på plats i Falun, utvecklar hon.
Under tävlingsdagen briljeras i flertalet stegsäkra inriktningar. Förutom Team Dansas dynamos även så i bland annat bugg och cha-cha.

Golvet besitts av talanger med individuell spets likväl som grymma färdigheter i gruppframförande.
“It don’t mean a thing/If it ain’t got that swing”. Duke Ellingtons låttext från 1932 har kanske aldrig översatts i så bokstavstrogna termer som när dansarna höjde pulsen på Lugnet med sisådär 400 procent.
– Alla tränar och avancerar efter egen förmåga, och för de lite äldre kan det handla om 4-5 gånger i veckan och ibland flera timmar dans åt gången, förklarar Marit Hedin.

Smidighet, styrka och kroppskontroll uppges vara betydande fysiska egenskaper.
– Men det absolut viktigaste är de har roligt, fastlår hon.
Häri hittas ett värde av kärnkaraktär.
Som ledstjärna för både discoglitter och hiphophäng finns en givande gemenskap.
– Vid tävlingar i andra städer reser vi tillsammans, äter tillsammans, bor på hotell tillsammans.

– Lagledare och engagerade föräldrar sköter den administrativa biten med bokningar och dylikt. En tävlingshelg kan ibland innebära två hela dagar med totalt två minuters dans, så vi har också en viktig roll i att stötta och trösta dem som inte går vidare. Vi har en väldigt stark sammanhållning, säger Marit Hedin.
Dansa. Pausa. Dansa.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 49 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS