ANNONS

Bokens afton genomförs den 13 november för åttonde året i rad. Årets författare presenterades av från vänster Karin Lindquist, Magnus Johansson, Maria Morén, Anders Källgren och Lina Ehrin.
Foto: Veronica Rigtorp

Tunga namn kommer till Bokens afton

LUDVIKA. Starkaste startfältet någonsin meddelar arrangörerna bakom Bokens afton som i år genomförs den 13 november.

Eller vad sägs om konstnären och författaren Lars Lerin, som sällan medverkar vid bokaftnar, fast han har mer än 50 böcker publicerade sedan debuten. 2014 mottog han Augustpriset.
Det var när Lerin beställde en bok via nätet av Anders Källgren på Globe bokhandel i januari, som Anders passade på att bjuda in Lerin att medverka vid årets bokafton.
– Jag skickade ett mail och bjöd in honom och han svarade snabbt att han kom, säger en nöjd Anders Källgren.

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och i flera av hans böcker finns hans fantastiskt vackra målningar med. Så även i den nyutkomna Råskinn, som är skriven tillsammans med Kerstin Högstrand.
Lars Lerin är säkert känd för många genom tv-programmet Lerins lärlingar, där han anordnar en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar i Karlstad.

Författarna som ska medverka under Bokens afton bokas i regel sex till åtta månader i förväg.
I årets laguppställning medverkar inte mindre än två författare som mottagit Augustpriset och en författare som varit nominerad.
Augustpristagaren 2015 Jonas Hassen Khemiri är romanförfattaren som kommit ut med boken Pappaklausulen, som fått mycket uppmärksamhet.
– Den kommer säkerligen att bli film, säger Maria Morén, bibliotekschef.
– Boken tar upp papparollen ur olika aspekter och är mycket igenkännande, säger Ludvika biblioteks verksamhetsledare Lina Ehrin.

Barnboksförfattaren Stina Wirsen som både skriver och illustrerar sina böcker, kommer även att ställa ut sina illustrationer på Folkets hus konsthall under Bokens afton.
– Hon ritar och skriver för barn, men det är lika kul för vuxna, för vuxna ser annat i texterna, förklarar Maria Morén.
Wirsen kommer i januari ut med en barnbok som hon skriver tillsammans med Hédi Fried som överlevde koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen, och som har varit en hel del i Ludvika den senaste tiden.

Mattias Edvardsson är en av de nya författarna på bokhimlen. Han har skrivit ett antal böcker och kommer nu med boken En helt vanlig familj, som sålts till 25 länder. Boken är en lite annorlunda deckare om en rättegång som följs genom mamman, pappan och dotter. Då dottern anklagas för mord.

Sara Stridsberg, författare invaldes i Svenska Akademin 2016 där hon fick stol 13. Stridsberg skriver lite mer krävande böcker om ganska tunga ämnen. Med boken Kärleks Antarktis berättar hon om en dödad persons tankar, där denne tittar ner och ser sitt liv.
– En stor del av vår publik är bokslukare – så det här kommer att sitta rätt, avslutar Maria Morén.

Biljetterna börjar säljas 13 oktober och arrangörerna räknar med kö och slutsålt som vanligt.
Bokens afton är ett samarrangemang mellan Globe bokhandel, Ludvika kommun bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF.

Konferencier är författaren och journalisten Håkan Larsson.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 42 2018.

 

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS