ANNONS

Tunabygdens höstmarknad slog nytt besöksrekord

BORLÄNGE. En strid ström med besökare promenerade nerför grusvägen till Sahlins Struts redan före öppning, för att besöka Tunabygdens höstmarknad. Ett ofta välbesökt evenemang i vanliga fall och just den här gången i synnerhet. – Vi hade cirka 4 000 besökare, det är rekord, säger Gunnar Sahlin glatt. – Det var magiskt, fyller Kerstin Sahlin på med.

Det är mycket folk på gårdstunet och cirka 4 000 besökare tror Gunnar Sahlin att det kom under söndagen.
– Knallarna var jättenöjda, de sålde massor.
Flera sålde också slut, fast de tagit med extra mycket.
Kerstin och Gunnar Sahlin som driver Sahlins struts, tror att det stora intresset delvis kan bero på att två vårmarknader och en höstmarknad varit inställda under pandemin.
Men säkerligen också för att fler och fler vill ha produkter från sitt närområde.
– Utan Kerstins idoga arbete med att sy ihop allting skulle det inte bli något. Det ska hon ha en eloge för, säger Gunnar Sahlin.

Tillströmningen till Tunabygdens höstmarknad var stor. Foto: Veronica Rigtorp

Intill utegrillen, som redan fått en lång kö, finns bord utställda. Här sitter Johannes Berglund och Valentina Ioculano, med barnen Julius och Luigi Berglund och äter lunch.
De pratade just om hur mycket folk det hade kommit till höstmarknaden.
– Folk är lite utsvultna på aktiviteter, så när det händer något vill man dit, säger Valentina.
– Ja, man har saknat lite sådana här saker, fyller Johannes på med.
Maten smakade bra, intygar båda och pojkarna verkar också nöjda med utbudet.
Luigi som är tre år har provsuttit en traktor innan lunchen, likt många andra barn.
De gamla fina trotjänarna fick både barn och föräldrarna att flockas i grupper runt fordonen.
På motsattsida av gårdsplanen står Gunnar Sahlin och berättar om strutsarna och om uppfödningens framsteg men också bakslag. Som förstoppade strutsar, och hur de id ag vet att hö ska hackas så fint att det är som snus till de små strutsarna för att de inte ska få förstoppning, eller hur mycket strutsar älskar majs.
Många har samlats och lyssnar på Gunnars intressanta och många gånger roliga anekdoter blandat med kalla fakta.
Här finns producenter med allehanda utbud, ostar, kött, grönsaker och mycket mer.

Sara Sverin med sonen Frank passade på att ta med mamma/mormor Kerstin Göras. Foto: Veronica Rigtorp

Även svampkunskap erbjöds av föreningen Skogsriskan som lockade många till sina bord, fyllda med allehanda svampar. Som diskuterades ivrigt med besökarna.
Veras bageri och catering delade marknadsstånd med Erik och Emriks kött och lantbruk under marknaden. På bröderna Erik och Emriks gård i Svärdsjö har de gemensam gårdsbutik.
Veronica Hellström, som driver Veras bageri och catering, har nyligen utökat företaget genom att förvärva bryggeri som fått företagsnamnet Veras bryggeri och Deli. Dotterbolaget har bemannad gårdsbutik.
Köttbonden Emrik Forsén har för dagen hjälp av företagets marknadsansvarige tillika sambon Elin Halvarsson.
De säljer kött från egna gården, lamm, nöt och fläsk.
– Det rullar på, det gäller att synas och så är det ganska mycket roligare att träffa kunderna man säljer till, säger Emrik.
Mycket av gårdens produktion säljs i gårdsbutiken.

“Jag kör traktor”, informerade Noah, 3 år. Helst hade han sett att der var en grävmaskin men blev nöjd när han såg traktorerna, förklarade föräldrarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Hur gör ni om det tar slut när ni står på marknader?
– Vi har en ”tam pensionär” som står redo att komma med mer ifall vi behöver, säger Emrik skojsamt.
– Förhoppningsvis säljer vi slut. Vill folk ha sådana här produkter, så måste de handla, om vi ska kunna fortsätta. Men också för att vi ska kunna utvecklas och för att det ger arbetstillfällen, förtydligar Emrik.

Femåriga Felix Wikström tittade intresserat på när fäbodfolket från Västtjärnslindan, Ingrid Prans och Ines Lärke, kärnade smör. Här häller de av kärnmjölken. Sedan ska smöret tvättas och saltas innan det är klart. Foto: Veronica Rigtorp
Ines Lärke från fäbodfolket från Västtjärnslindan visade smörtillverkning på gammalt vis. Intresserade var från vänster marknadsbesökarna Charlotta Eriksson, Gunilla Aldrin och Karin Seflin. Foto: Veronica Rigtorp
Veronica Hellström som driver Veras bageri och catring, samt Veras Bryggeri och Deli, sålde hembakt till marknadsbesökaren Ulla Dahlman. I bakgrunden ses Emrik Forsén och Elin Halvarsson från köttproducenterna Erik och Emrik i Svärdsjö. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS