Tufft motstånd för Avestas flaggfotboll

Flaggfotbollsklubben Avesta Bisons har två lag i seriespel, ett A-lag i SM-serien och ett B-lag i U-serien. Dessa spelare deltog i helgens sammandrag. Bakre raden: Samuel Lindén, Maksim Atanasov, Madhat Shahda, Ahmad Al-Turkh, Simon Fredling, Sofia Sjöholm, Redwan Mahmoud, Magnus Andersson, Ghiath Alumawi och Ahmad Al Sadi. Främre raden: Abdullah Anser, Fesal Bazer Bashi, Hanna Lindén, Jad Shahda och Tommie Andersson.
Foto: Kenneth Johansson
AVESTA. Avesta Bisons, som spelar SM-serien i flaggfotboll, har stått värd för ett matchsammandrag på Avestavallen.

Han beskriver i korthet hur flaggfotboll spelas:
– Flaggfotboll är som amerikansk fotboll, men den är kontaktfri. Och vi spelar fem mot fem i stället för elva mot elva som i amerikansk, och det är lite andra regler eftersom det inte är någon kontakt.
– Men det är en svår sport att förstå om man inte kan amerikansk fotboll, säger Magnus.
Varje spelare har två flaggor i ett bälte och flaggorna skall motståndarna försöka rycka av bollhållaren.

En annan detalj är att spelfördelaren, quarterbacken, inte har lika lång tid på sig att leverera passningen.
– Det går dubbelt så fort i flaggfotboll som i amerikansk. Planen är mindre och det finns ingen linje som skyddar quarterbacken. I snitt har en quarterback ungefär två sekunder på sig att passa och i amerikansk är det över fyra sekunder, utvecklar han.
Bisons A-lag i SM-serien spelade två matcher och tyvärr blev det två förluster. 26-54 mot Eskilstuna Sharks och 25-44 mot Göteborgslaget Ale Brewers. Avesta står därmed kvar på noll poäng efter fyra spelade matcher.

Avesta har även ett B-lag i U-serien och även de inkasserade två förluster – 6-67 mot Umeå och 0-37 mot Eskilstuna. I säsongens första sammandrag vann dock B-laget mot Limhamn och har därmed spelat in två poäng.
Magnus berömmer hela laget som utvecklats mycket men han vill samtidigt ge tre spelare ett extra plus.
– Jad Shahda är ny quarterback för i år och han är en positiv tillgång till laget. Frank Marius Djomo, han är ny i sporten men är verkligen en poängplockare. Och Redwan Mahmoud är otroligt duktig defensivt och gör många flaggryckningar.

Även om A-laget ännu är utan poäng på sin femteplats så har tränaren siktet inställt på att avancera i SM-seriens tabell.
– Jag tog över laget i höstas och hade ingen erfarenhet av flaggfotboll, jag har tidigare spelat amerikansk fotboll i Avesta Guardians.
– Jag hade höga förväntningar till att börja med, men jag har sett nu hur många duktiga spelare de andra lagen har. Men jag tror vi skall kunna knipa några placeringar, komma trea kanske.
Säsongen är långtifrån över och flera sammandrag återstår.
– Det är fyra turneringar kvar och sen blir det ett slutspel, säger Magnus.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 25 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

En andraplats på samma poäng som seriesegraren. Det blev resultatet för Hedemora FC när de debuterade i division 7 södra Dalarna.
Spel från morgon till kväll under två dagar - och första steget i riksomfattande Viaplay Padel Open i Avesta blev lyckad. – Många tuffa matcher i båda klasserna, berättar Richard Jansson.
Nu är det slutspelsdags i elitserien i speedawy. Då passade Masarna på att ta in Nicki Pedersen. På tisdag och onsdag väntar kvartsfinaler mot