ANNONS

Hedemorabördiga Sofia Sjöström Ståhl, känd som PT-Fia, ger fem konkreta tips för den som vill börja trappträna. Foto: Anneli Hildonen
Foto: Anneli Hildonen

Tuffa till träningen med trappen

HÄLSA. Du kanske redan springer en hel del och har testat några träningsformer. Trappträning är en effektiv form för att utmana dig själv, din kropp och ditt psyke.

Få träningsformer är så billiga och effektiva som de du kan utföra med bara naturen och kroppen till hjälp. Att springa är en av de enklaste formerna av träning som egentligen inte kräver mer än vilja och ett par schyssta skor. För den som ändå vill utmana sig mer än vad några mil längs vägarna kan erbjuda är trappträning ett lite annorlunda sätt att använda kroppen. Hedemorabördiga Sofia Sjöström Ståhl, även känd som PT-Fia, är expert på trappträning.
– Du kan träna överallt och även ta med trappträningen på semestern. Du kommer ut och får frisk luft, det går att variera på många olika sätt och du träna hela kroppen – styrka, kondition, rörlighet och balans!, säger Sofia Sjöström Ståhl – författare till boken “Trappträning. Korta, effektiva pass för hela kroppen”.
Övningar för hela kroppen

Trappträning låter som någonting hämtat ur filmen Rocky. Något för att utmana flåset, men trappträning kan vara så mycket mer än det. I Sofia Sjöström Ståhls bok finns därför exempel på flera övningar att stärka kroppen med var sig det gäller balans, styrka eller kondition. Rikt illustrerad kan du träna allt från utfall och plankan i trappa till konditionspass. Det ingår också träningsprogram för den som vill satsa på en allroundträning i trappan. De positiva effekterna av trappträning är många.
– Det kan såklart skifta beroende på ditt utgångsläge, men du bör märka att din kondition och styrka snabbt förbättras. Förhoppningsvis kommer du även att uppleva träningsglädje och bli stärkt av att du gör något annorlunda som är både roligt och utmanande. En bonus är att du utsätter dina handleder, vrister och vader för ny belastning som stärker, säger Sofia Sjöström Ståhl.

Sofia manar dock till försiktighet med den nya formen av träning i trappa då det är ett nytt redskap som kräver balans.
– Ta det lugnt i början och se upp var du sätter fötterna. Lägg till övningar i trappen successivt så du inte gör den klassiska missen och går ut för hårt.
Våren är här och med den rena, torra trappor som bara väntar på att bli använda. Bli inte förvånad om du ser någon göra bakvända plankan i trappen i parken. Kanske är det snart du själv.

Publicerad i Annonsbladet vecka 18 2019.

Jonas Rosenqvist

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS