Polismyndigheten ska sätta upp trygghetskameror i delar av Krylbo. “Syftet är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet”, säger kommunpolisen Thomas Nordström.
Foto: Arkiv

Trygghetskameror har satts upp i Krylbo

KRYLBO. Polismyndigheten har satt upp trygghetskameror i delar av Krylbo. Kamerorna är tillfälliga och sitter uppe i 90 dagar.

– Detta är unikt för hela länet, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta.
Under flera år har delar av Krylbo varit drabbat av brottslighet som exempelvis bilbränder, skottlossning, mordbränder och öppen narkotikahandel.
Därför har Polisen beslutat om en tillfällig kameraövervakning av delar av Krylbo, vilket främst gäller i ett område runt Mossparken. Polisen har haft en dialog med Avesta kommun och de berörda fastighetsägarna i området. Kamerorna sattes upp under vecka 47.
– Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på platsen. I efterhand ska vi också kunna utreda och lagföra de som ligger bakom brotten, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta.
Beslutet om kameraövervakning gäller i högst 90 dagar men kan eventuellt förlängas.
– Vår grupp som jobbar med kameraövervakning har prioriterat särskilt utsatta områden. Dessa kameror kommer att sitta uppe i 90 dagar och den här tillfälliga lösningen är unik för hela länet, säger Thomas Nordström.
I ett pressmeddelande från Polisen betonas det även att två områdespolisen sedan ett par månader tillbaka jobbar på heltid i Krylbo i projektet ”Trygga Krylbo”. Syftet med det projektet är att samverka tätt med kommun, fastighetsägare och andra lokala aktörer för att på sikt öka tryggheten och minska brottsligheten i området.
– Det blir en liten paradox med dessa kameror. Förhoppningen är ju att de ska göra att brottsligheten minskar, men i så fall behövs ju inte kamerorna längre. Huvudsaken för oss är dock att brotten, främst bränderna, i Krylbo upphör så att människorna som bor där kan sova gott om nätterna, säger Thomas Nordström.

Fakta om kameraövervakning:

Polisen värnar allmänhetens integritet och bedriver endast kamerabevakning där det finns ett konkret behov och är en ändamålsenlig metod i polisens uppdrag.
Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner. Till exempel kommer endast behöriga att få tillgång till bildmaterial som också raderas efter viss tid.
Kamerorna blir utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder.
På platser där kamerabevakning sker kommer det att finnas skyltar för att upplysa om detta.
Bildmaterialet sparas i två månader eller längre om det behöver användas i någon annan av polisens verksamheter, till exempel i en pågående förundersökning.
Källa: Polisen

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v49

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS