ANNONS

Ett aktiv PRO-gäng med Lennart Jansson och Inga Pettersson i täten. “Tisdagspromenaderna har vi hållit i under sju år”, säger vandringsledare Lennart.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Troget PRO-gäng i Norberg håller tempot

NORBERG Nyttan med promenader är konstaterad i flera studier. Är man dessutom flera blir det en social aktivitet och det har ett gäng från PRO i Norberg anammat.

– Vi träffas varje tisdag om det inte är alltför dåligt väder och sen går vi mellan fem och sju kilometer, säger Lennart Jansson, vandringsledare och den som håller i tisdagsaktiviteten.
Den här tisdagsmorgonen har ett stort gäng pigga pensionärer samlats på torget i Norberg. En del är utrustade med stavar och många har en ryggsäck med sig.
– Vi avslutar alltid med fika på en lämplig plats, och det är Lennart som bestämmer vart vi går, säger Inga Pettersson, sekreterare i PRO-föreningen.
I sju år har man träffats på tisdagar för att vandra på i rask takt, från vår fram tills att snön faller. Eftersom Lennart Jansson kan sin bygd kantas också promenaderna av en del historia.
– Jo, det brukar dyka upp både minnen och händelser som jag gärna berättar om, säger han.
Flera av deltagarna intygar att han har ett skarpt minne och är en duktig lokalhistoriker som alltid har något intressant att berätta.
– Lennart kan så mycket om Norberg och dess historia. Han har ett otroligt minne och kan berätta om många episoder från förr, säger en av deltagarna.
Förutom att Lennart Jansson har varit en aktiv idrottare är han också känd som en duktig auktionsutropare. Någon han visat prov på vid auktioner i Broarna.

ng på vandring är en vanlig syn en tisdagsmorgon i Norberg.

Men idag är det promenaden som är i centrum. I samband med pandemin har dock upplägget för vandringarna ändrats något.
– Tidigare har vi ofta samåkt till olika platser som vi utgått ifrån, men nu träffas vi på torget och promenaderna har fortsatt hela tiden. Det är alltid tisdagar och vi samlas klockan 9.00, säger Inga Pettersson.
Lennart Jansson har koll på deltagare och vandringsrutt. Han berättar att under de sju åren aktiviteten pågått är det många som slutit upp på tisdagar.
– Vi är mellan 17 och 20 personer som går varje gång och hittills har vi genomfört 122 promenader. Totalt har 1486 personer deltagit, plus 66 hundar, säger Lennart Jansson och ler.
Den här dagen var det dock inga hundar med. Promenaden tar sin början och strax utanför Abrahamsgården stannar Lennart till och delger ett minne.
– Här inträffade en lastbilsolycka, jag tror det var 1957. Lastbilen fick fel på bromsarna och körde rakt in i en affärsfastighet och det var skrot överallt, säger han och går vidare.
Vid gångbron över Norbergsån blir det ett kort uppehåll för fotografering innan den aktiva pensionärsgruppen fortsätter i rask takt och försvinner bort längs vägen.

Lång historia
PRO:s officiella historia började under brinnande världskrig. Det var 1942 i Malmö där den första konstituerande kongressen hölls. Malmö blev också riksorganisationens hemvist fram till 1977 då kansliet flyttade till Stockholm. Men pensionärsföreningar fanns långt tidigare innan PRO bildades.
PRO var partipolitiskt obundet från starten. Från början hette organisationen Sveriges Folkpensionärers Riksorganisation och det var först 1965 som namnet ändrades till Pensionärernas riksorganisation, PRO. Vid årsskiftet 2019/2020 hade PRO omkring 300 000 medlemmar.
Källa: pro.se

Gå för hälsan
Raska promenader och fysisk aktivitet befrämjar hälsan och minskar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa. Promenader har en avstressande effekt och du kan också bli mer kreativ av att vara ute och gå i naturen. Risken för att drabbas av benskörhet i höften kan även minska med upp till 40 procent om man promenerar flitigt.
Källa: 1177, vården.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS