ANNONS

Tio mils promenad på ett dygn väntar trion Dan Persson, Peter Aldén och Andreas Khysing i helgen. Färden går från Hedemora via Norberg, Avesta och tillbaka till Hedemora.
Foto: Privat

Trion ska gå tio mil på ett dygn

HEDEMORA/NORBERG/AVESTA Tio mils promenad på ett dygn väntar trion Dan Persson, Peter Aldén och Andreas Khysing i helgen. Färden går från Hedemora via Norberg, Avesta och tillbaka till Hedemora. “Det är roligt att gå långt, man får se så mycket”, säger Dan Persson.

Det här med längre promenader är dock inget nytt för trion som är bosatta i Hedemora och Avesta. Redan i fjol gick de mellan Hedemora och Grisslehamn, en sträcka på 20 mil som avverkades under en veckas tid.
– Vi gick tre mil om dagen och sov på vandrarhem längs vägen. Men då föddes idén om att gå tio mil på ett dygn. Vi skulle vilja testa det, hur det känns i kroppen och i huvudet, berättar Dan Persson.

Starten går från Hedemora klockan 14.00 på fredagseftermiddagen. Sträckan går via Norberg och Avesta tillbaka till Hedemora.
– Det här kräver en del planering. Vi har varit ute med bil och rekat vilka vägar vi ska gå på. Vi siktar på mycket grusvägar, det är rätt jobbigt att gå på asfalt. Själva promenaden blir rätt militärisk där vi går i 50 minuter och sedan vilar i 10, säger Dan Persson.

Hur gör ni med mat och dryck?
– Vi passar på att dricka och äta lite energibars och ägg vid pauserna. Sedan har vi planerat in ett lite längre stopp för middag i Norberg. Målet är att ha hunnit till en pizzeria i Norberg till klockan 23.00 på kvällen och att de då har förberett en pizza åt oss. Men det gäller att vi inte stannar så länge, max 25 minuter, annars stelnar vi till.

Nästa etapp är en frukostpaus i Grytnäs utanför Avesta vid klockan 05.00 på lördagsmorgonen och sedan en lunchpaus i närheten av Hedemora.
– Frukosten och lunchen körs ut till oss. Det behövs nog mycket energi på morgonen. Målet är att vara tillbaka i Hedemora vid 12-tiden, så att vi klarar 24-timmarsgränsen med god marginal, säger Dan Persson.

Vad blir största utmaningen?
– Natten blir nog värst, när det blir kallt och vi börjar bli trötta. Sedan gäller det ju att fötterna håller men jag tror även att mycket sitter i huvudet. När det gäller utrustningen så är det viktigt att klä sig rätt och ha bra skor, säger Dan Persson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter och Avesta/Norberg) nr 37, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS