ANNONS

Två män från Smedjebackens kommun har, tillsammans med en tredje man, åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för flera grova brott, bland annat människorov och synnerligen grov misshandel. De ska ha fört bort en man, från en plats i Borlänge, och sedan hållit honom bunden och misshandlat honom.
Foto: Sonny Jonasson

Trio åtalas för människorov: “Kan närmast liknas vid tortyr”

SMEDJEBACKEN/BORLÄNGE Två män från Smedjebackens kommun har, tillsammans med en tredje man, åtalats misstänkta för flera grova brott, bland annat människorov och synnerligen grov misshandel.

Det är en kvartett som står åtalade vid Falu tingsrätt, misstänkta för en lång rad brott. Den åtalade kvartetten består av två män, i 40-årsåldern och 20-årsåldern, från Smedjebackens kommun, en man i 25-årsåldern från Västmanland samt en kvinna i 20-årsåldern från Smedjebackens kommun.

Enligt åtalet ska de tre åtalade männen, i slutet av april i år, ha fört bort en man från en plats i Borlänge. De ska ha fört bort honom i en bil till en plats i skogen och därefter till en lägenhet där de ska ha hållit honom bunden och inspärrad. Detta ska ha skett i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

Två av männen ska, vid detta tillfälle, ha haft en laddad pistol som de ska ha hotat den fångade mannen med. Trion ska ha misshandlat fången genom att slå och sparka mot hans huvud och kropp samt skära honom med en kniv i ena handen och foten.
Detta ska, enligt åtalet, ha pågått under flera timmars tid och åklagaren anser att det “närmast kan liknas vid tortyr” då den fångade mannen under en del av misshandeln ska ha suttit fastbunden vid en stol eller legat skyddslös på marken.

Vidare ska de tre männen flera gånger ha hotat att skada och döda den fångade mannen, samt genomfört så kallade skenavrättningar och hotat att skära av hans fingrar. De ska även ha satt eld på en handduk som sedan lagts i mannens knä medan han var bunden vid en stol och inte kunde skydda sig.

Trion misstänks även för att ha utpressat mannen genom att försökt tvinga honom att ge dem ett kilo amfetamin och 100 000 kronor. Två av männen ska även ha sagt att de skulle döda mannens familj om han polisanmälde dem.

I mitten på mars ska två av de åtalade männen ha rånat samma målsägande på kontanter och en mobiltelefon. Även då ska de ha hotat honom med en skarpladdad pistol. En av männen ska även ha hotat mannen med våld om han skulle polisanmäla rånet.

Någon dag före det misstänkta människorovet ska två av de misstänkta männen ha rånat en annan man på 500 kronor genom att hota honom med en pistol. De ska även ha försökt tvinga honom att betala ytterligare 3 000 kronor till dem och en av dem ska även ha hotat honom med våld om han polisanmälde händelsen.

Den äldre av männen från Smedjebacken kommun åtalas misstänkt för människorov, synnerligen grov misshandel, grovt olaga hot, försök till grov utpressning och grovt rån.

Den yngre av männen från Smedjebackens kommun åtalas misstänkt för människorov, synnerligen grov misshandel, grovt olaga hot, försök till grov utpressning, grovt rån, rån, försök till utpressning samt två fall av grovt vapenbrott och två fall av övergrepp i rättssak.

Mannen från Västmanland åtalas misstänkt för människorov, grovt vapenbrott, synnerligen grov misshandel, grovt olaga hot, försök till grov utpressning, rån, försök till utpressning samt två fall av övergrepp i rättssak.

Som bevisning lägger åklagaren, bland mycket annat, fram förhör med målsäganden och de misstänkta personerna, samt protokoll från brottsplatsundersökningen som ska ha visat blodspår från målsäganden på de platser där brotten ska ha begåtts. Ett sakkunnigutlåtande ska även, enligt åtalet, visa att målsägandens blod fanns på de tre åtalade männen och att DNA från en av de åtalade männen återfanns på den pistol som hittades.

Kvinnan åtalas misstänkt för grovt vapenbrott. Under ett par veckor i april i år ska hon ha haft en pistol med tillhörande ammunition, utan att ha rätt till detta.

Samtliga åtalade förnekar brott.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Ludvika/Smedjebacken) nr 36, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS