ANNONS

Dalarnas bidrag till finalen av tävlingen Unga bagare, från vänster Emma Morelius, Avesta, My Lindqvist, Borlänge, och Maja Westlund, Djurås.
Foto: Sveriges bagare och konditorer

Tre dalafinalister i årets Unga Bagare

DALARNA. Tre av finalisterna i årets Unga Bagare kommer från Dalarna. Det är My Lindqvist, 20 år, från Borlänge, Maja Westlund, 22 år, från Djurås och Emelie Morelius, 19 år, från Avesta.

För att uppmärksamma och hylla branschens unga bagare anordnar Sveriges bagare & konditorer sedan 1990 årligen tävlingen SM Unga Bagare. Nu är finalisterna för 2018 utsedda och konkurrensen är vassare än någonsin. Elva skickliga bagare gör upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare den 14 mars i Göteborg.

– Vi anordnar SM Unga Bagare för att ge unga svenska bagare den uppmärksamhet och plats de förtjänar eftersom de är en viktig resurs för bageribranschen i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i ett pressmeddelande.

Under fem intensiva timmar ska finalisterna visa prov på hantverksskicklighet genom att skapa smakfulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och en skulptur av bröd eller en tårta. För att kamma hem vinsten krävs dessutom både innovation och ett öga för vacker estetik.

Bland de bagare som deltagit tidigare år har vi sett många utvecklats till stjärnor inom yrket och många har också vunnit tävlingar såväl hemma som internationellt, framhåller Martin Lundell vidare.

De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir nämligen uttagna till det internationellt framgångsrika Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i VM för Unga Bagare. Första- och andrapristagaren belönas dessutom med en fyra dagar lång inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS