ANNONS

Namnet var inte självklart men efter funderingar fram och åter ingick namnet, som ett av fyra, i en “mello-liknande” omröstning och vann. Upphovsman, eller rättare sagt upphovskvinna, är ingen mindre än Ludvikabaserade arkitekten Sabina Karjalainen som kom med namnförslaget Arqly.
Foto: Veronica Rigtorp

Tre blev ett med nytt namn

Tre företag blev ett och bytte namn till Arqly. Men verksamheten är densamma, där man fortfarande täcker in allt från arkitektritning till slutbesiktning.

Flera sammangåenden har genom året resulterat i nytt företagsnamn.
De tre bolagen Arkitektgruppen GKAK, A2H samt Byggkoordinator, blev den 1 januari Arqly.
Namnet var inte självklart men efter funderingar fram och åter ingick namnet, som ett av fyra, i en ”mello-liknande” omröstning och vann.
Upphovsman, eller rättare sagt upphovskvinna, är ingen mindre än Ludvikabaserade arkitekten Sabina Karjalainen som kom med namnförslaget Arqly.

Arqly är en kreativ lek med ord. I engelskan lägger man till ändelsen -ly i ett ord när man ska göra om adjektiv till adverb. Adverbet är ett beskrivande ord av verbet.
Detta gör att ARQ, som härstammar från Arquitectura som betyder Arkitektur, blir beskrivande med ändelsen -ly och ger känslan av att något är ”arkitektigt”, förklarar Sabina namnet.
– Namnet kändes bara rätt både i sin grafiska form och i sitt uttryck, och det är jättekul att namnet blev framröstat av hela koncernen, säger Sabina.
– Hon är riktigt klurig, hon tänker liksom längre och får verkligen till det, berömmer Johan Skoog, affärsområdeschef Dalarna.

Företaget består av 70 personer som är arkitekter, konstruktörer, projektledare och flera andra specialister.
– I Dalarna har vi också certifierad besiktningsman, kvalitetsansvarig och tillgänglighetssakkunnig.
I Ludvika jobbar tolv personer och sex personer i Borlänge.
– Vi är tre arkitekter och resten ingenjörer, det gör att vi kan hjälpa kunden från skiss till besiktning, förklarar Johan Skoog.

I Dalarna jobbar företaget bland annat med Tunabyggen, ABB, Spendrups samt Norbergs och Ludvikas kommuner.
I Ludvika återfinns företaget några trappor upp i ett helt våningsplan med utsikt över Storgatan i centrum. I Borlänge har man flyttat in i det anrika gamla huset med tornspira, beläget i hörnet av Sveatorget. In genom det rundade fönsterglaset, på det rundade hörnet av byggnaden ser förbipasserande arkitekterna jobba vid sina skrivbord.

På glasrutan ses också det nya namnet diskret folierat i genomtränglig vitt.
– Vi jobbar med hus och jag vill inte ”lorta ned” huset med en stor skylt, förklarar Johan valet.
Johan Skoog är nöjd med lokalen och läget men tillägger att han till en början var lite tveksam till de stora affärsfönstren. Genom samarbete med ett armaturföretag och en kontorsinredningsfirma har lokalen stylats upp med härliga möbler. Ljuddämpande takplattor och tredimensionell heltäckningsmatta är andra nyheter lokalen kan stoltsera med.

Med fusionen kan bolagen lättare samarbete över gränserna. Något som redan görs i Dalarna, förklarar Johan Skoog. Foto: Veronica Rigtorp

Fakta Arqly
Arqly har gedigen erfarenhet av att utforma byggnader för många olika ändamål och behov. I deras projekt finns allt från klimatsmarta nybyggnationer till nytänkande om- och tillbyggnationer. Arkitektur, byggledning, projektledning och konstruktion. Uppdragsgivare finns både i det privata näringslivet och den offentliga sektorn.
Företaget har funnits sedan 1975, finns på sju orter i landet och däribland Borlänge och Ludvika.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS